"СЕЛО НАШ ЗАВИЧАЈ": На сајму сеоског туризма у Бањи Врујци приказани туристички потенцијали севера Косова и Метохије

Танјуг

31. 08. 2021. у 16:14

НА САЈМУ сеоског туризма "Село наш завичај", у Бањи Врујци, своја искуства и домете представила је пољопривредно саветодавна стручна служба Косовске Митровице (ПШС), саопштено је данас.

СЕЛО НАШ ЗАВИЧАЈ: На сајму сеоског туризма у Бањи Врујци приказани туристички потенцијали севера Косова и Метохије

Фото: П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић

Наводи се да су пренели искуства своје значајне улогу у унапређењу и развоју пољопривреде и руралних средина, а да је акценат био на јачању сеоског туризма у крајевима на Косову и Метохији.

- Искористили смо прилику да заједно са двадесетак осталих пољопривредних служби из Србије на најбољи начин приближимо посетиоцима Сајма потенцијале и развој сеоског туризма из наших предела -  изјавила је директорка ПШС Љиљана Гвоздић.

Сајам у Бањи Врујци организован је како би се подстакао сеоски туризам и представили потенцијали руралних крајева Србије.

Ова служба својим радом и активностима покрива подручје Косовскомитровачког округа, односно општине Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток и енклаве у општинама Вучитрн и Србица.

Како су навели, то подручје одликује нетакнута природа и храна која се производи на традиционалан начин.

На кућном прагу пољопривредна газдинства туристима нуде своје своје производе и сувенире који су најчешће ручни рад.

Наводи се да се сточари у том крају успешно баве прерадом млечних производа, али је проблем што су домаћа грла ретко уматичена.

- Природне лепоте, бање Бањска и Вуча, манастири и цркве Бањска, Соколица, Врачево, Девич, Девине воде, Дубоки Поток, Црква Светог Димитрија, стари град Звечан, језеро Газиводе нуде широку лепезу занимљивости за обилазак и посету -  поручили су они.

На сајамском штанду у Бањи Врујци регион севера Косова и Метохије представио се традиционалним производима од хељде, и домаћом пројом припремљеном на води, медом, зимницом, воћним соковима, вином и ракијом.

Такође и млечним производима, сушеним аутохтоним воћем и печуркама, као и етеричним уљима.

Из ове Службе подсећају да су на претходм Сајму на Рудном где су били први по уређењу штанда и за најбоље јело.

- Трудимо се да увек истакнемо и представимо лепоте наших крајева, природне потенцијале и услове који су основа за бављење сеоским туризмом - рекла је директорка те Службе Косовске Митровице Љиљана Гвоздић.

Она додаје су произвођачи - домаћини вољни да гостима поред историјских знаменитости покажу и лепоте Мокре Горе и подкопаоничког краја, као и да младима понуде активан одмор уз разне начине забаве, попут пењања на Бериму, зип лајн, и уживање на језеру Газиводе.

Покровитељи Сајма у Врујцима су општина Мионица и Министарство пољопривреде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)