КАДЕТСКЕ БЛУЗЕ СИМБОЛ ВАРОШИ: После 13 година у Белој Цркви се завршава обнова најстаријег музејског здања Војводине

Ј. Ј. БАЉАК

30. 08. 2021. у 07:26

НАРОДНИ музеј у Белој Цркви, који представља најстарију музејску институцију у Војводини, ових дана доживљава праву ренесансу. Једноспратна зграда у главној белоцркванској улици ускоро ће бити у потпуности реконструисана и то први пут откако су се у њу преселили 1954. године.

КАДЕТСКЕ БЛУЗЕ СИМБОЛ ВАРОШИ: После 13 година у Белој Цркви се завршава обнова најстаријег музејског здања Војводине

Музеј у Белој Цркви (Униформа руских краљевских кадета ) / Фото Ј. Ј. Баљак

То ће омогућити и формирање нове сталне поставке са раритетним експонатима.

Овај капиталан посао започет је још 2008, када је у више фаза замењен комплетан кров. Потом су санирани и уређени депои, дворишна фасада и поједине просторије унутар музеја, а прошлог децембра стекли су се услови да се, као завршна фаза, реконструише и изложбени простор од око 200 квадратних метара, који се налази на спрату.

- Замењена је комплетна електроинсталација, санирани су зидови, а труле подове управо замењујемо новим паркетом. Очекујемо да ће сви ти радови бити готови до новембра, када ћемо у амбијенту достојном најстаријег музеја у Војводини, свечано отворити и нову сталну поставку - каже, за "Новости", директор те установе Игор Вокоун.

Нова поставка ће бити базирана на приказу историје Беле Цркве, кроз бројне експонате од археолошких слојева до почетка 20. века. Новина је то што ће први пут по један сегмент изложбе бити посвећен и периоду аустроугарске Војне границе, у којој је та варошица имала значајну улогу током 18. века, као и руској емиграцији.

- У Белу Цркву је двадесетих година прошлог века избегло око 2.500 "белих Руса", који су оставили огромно културно наслеђе. Оно по чему је наша варош била специфична у то време су руски краљевски кадетски корпуси. Отуда у нашој збирци и две оригиналне кадетске блузе, које су због раритетности биле излагане и у Москви - истиче Вокоун.

Поносни су и на оригиналну мермерну плочу, коју је бугарски народ исклесао у знак захвалности руском генералу Врангелу и поклонио је белоцркванском кадетском корпусу. И она ће бити део нове сталне поставке.

ПОСЛУЈУ КАО ДЕО БИБЛИОТЕКЕ

МУЗЕЈ у Белој Цркви постоји још од 1877. године. Повод за оснивање биле су кости мамута, које је оближња река Караш избацила на обалу две године раније. Седиште те установе најпре је било у зради данашње Општине, а од 1954. су у садашњем здању. Послују као организациона јединица локалне Народне библиотеке и баштине око 5.000 предмета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)