ПОДАЦИ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ: У Пироту пуштена у рад аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха

В. Ћ.

25. 08. 2021. у 15:51

ДИРЕКТОР Агенције за заштиту животне средине Србије Филип Радовић и градоначелник Пирота Владан Васић пустили су у рад аутоматску мерну станицу, која ће у реалном времену регистровати податке о квалитету ваздуха у Пироту.

ПОДАЦИ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ: У Пироту пуштена у рад аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха

Фото: В. Ћ.

Они су истовремено потписали и уговор о предаји станице поменутој Агенцији, која ће податке достављати јавности и бринути о раду станице.

- Влада Републике Србије на својој агенди високо поставља заштиту животне средине. Мониторинг воде, ваздуха или било ког елемента само је почетак процеса у коме се утврђује стање и онда се иде даље у решавање ситуације. Ресорна министарства попут Министарства за заштиту животне средине, улажу велика средства у замену старих система за грејање и уградњу нових. Локација за мерну станицу у Пироту изабрана је на предлог експерата и града Пирота. На локацији поред Техничке школе и кеја, где има доста саобраћаја и фреквенције људи, добијаће се реални подаци о евентуалном загађењу. Резултате мерења које будемо добијали представићемо на апликацијама и нашим порталима, тако да ће грађани Пирота у сваком тренутку знати какав ваздух удишу - рекао је Радовић.
- Ова станица ће омогућити људима да у реалном времену прате квалитет ваздуха и да знају какав ваздух удишу. Пратиће се параметри попут најситнијих честица загађења и сумпор-диоксид. Локална власт је за ову станицу обезбедила око 8,5 милиона динара, а значајна је и помоћ “Тигар тајерса”, који је обезбедио анализатор за сумпор-диоксид. Пратиће се и метеоролошки подаци. Од овог тренутка Агенција за заштиту животне средине преузима улогу одржавања аутоматске станице. У наредном периоду поставићемо мали “лед” екран тако да подаци могу да се очитавају директно - казао је Васић и подсетио да је Пирот већ учинио један велики корак у очувању чистог ваздуха, тиме што је избацио мазут из котларница овдашње “Топлане”, која своје кориснике већ две сезоне греје компримованим гасом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор