КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ: Камен темељац за нови Универзитет у Косовској Митровици

Танјуг

20. 08. 2021. у 13:07

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић положио је данас у Косовској Митровици камен темељац за градњу новог Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ: Камен темељац за нови Универзитет у Косовској Митровици

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ново, савремено здање Универзитета простираће се на 10.575 квадрата и у њему ће на четири спрата бити распоређени Природно-математички факултет, Правни факултет, Економски факултет и зграда Ректората.

- Данас је прелеп дан, који чекамо 22 године - рекао је Петковић и додао да се нова зграда Универзитета сада гради захваљујући разумевању и подршци председника Александра Вучића.

- То чека 10.000 наших студената овде у Косовској Митровици, преко 760 професора и наставника, то чека цела Косовска Митровица - рекао је Петковић, а саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Како је рекао, ово нису обични дани, нити је камен темељац за нови Универзитет обичан, већ је, каже, камен темељац српске слоге и јединства народа на КиМ.

- Зато смо данас уједињени као што смо били и као што ћемо бити. И Српска листа и наш Универзитет и држава Србија. Само у том јединству наш народ има будућност, као што је то јуче рекао председник Александар Вучић - рекао је Петковић.

Реч је о инвестицији вредној 720 милиона динара, које је определила Влада Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је рекао да држава данас има тај новац да сагради велелепну зграду која ће бити на понос свих у Косовској Митровици, а и шире.

- Након састанка председника Александра Вучића са српским народом са Космета у Куршумлији, 26. фебруара, данас крећемо у реализацију најзначајнијег пројекта овде, за наш опстанак и останак - рекао је Петковић.

Зграда Универзитета је, каже, зграда будућности - где се школују наша деца и где имамо могућности да напредујемо, као народ у сваком смислу.

Навео је да ће у новој згради бити велелепне учионице, кабинети, лабораторије, амфитеатри, све ће бити дигитализовано.

- Биће то један од најсавременијих објеката, не само у Косовској Митровици, него у целој Србији. Честитам још једном и да се следећи пут окупимо када зграда буде готова, да можемо и да је отворимо - рекао је Петковић.

Осим Петковића, камен темељац су положили и ректор Универзитета Здравко Витошевић и председник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић.

Петковић, који је од јуче на Косову и Метохији, други дан посете наставља обиласком Грачанице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)