БИЋЕ НОВИХ ПОСЛОВА И НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: У евиденцији краљевачке филијале националне службе за запошљавање је око 8.000 људи

Г. ЋИРОВИЋ

09. 08. 2021. у 12:06

ПОДАЦИ показују да се у евиденцији краљевачке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) налази око 8.000 незапослених житеља града на Ибру - за три хиљаде мање него 2018.

БИЋЕ НОВИХ ПОСЛОВА И НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: У евиденцији краљевачке филијале националне службе за запошљавање је око 8.000 људи

Фото Г. Шљивић

Смањењу броја незапослених, истичу у поменутој Филијали, понајвише су допринели отварање две нове фабрике - немачке компаније "Леони" и турске фирме "Евротај", што су нове, капиталне инвестиције у краљевачком крају - али и повећање обима посла домаћих привредника.

- Активно учествујемо у посредовању при запошњавању, како у иностраним фабрикама, тако и код других послодаваца. У овом тренутку су потребни и кадрови за изградњу Моравског коридора у оближњим Адранима, где недостају физички радници, возачи грађевинских машина, те грађевински инжењери са лиценцама за пројекте и знањем страних језика - каже Александра Божовић, начелница одељења за посредовање у запошљавању краљевачке Филијале НСЗ.

Др Предраг Терзић, Фото Г. Шљивић

Заинтересовани кандидати за посао на изградњи ауто-пута могу да се јаве својим саветницима за запошљавање, како би добили упут за разговор са потенцијалним послодавцем.

- Велика је потражња и за производним радницима, трговцима, заинтересованима за ангажман у угоститељству и туризму... У сали наше Филијале, турска компанија "Евротај" сваког петка организује такозвани инфо-дан, док компанија "Леони" сваког четвртка практикује интервјуе и тестирање потенцијалних кандидата за посао.

Јер, по раније најављеним пословним плановима и циљевима, ове две познате компаније ће до краја 2023. у Краљеву укупно запослити 7.500 људи - око 5.000 у "Леонију" и 2.500 у "Евротају".

- Отварање производних погона иностраних компанија је од велике важности на сигурном путу да овај, не тако давно привредно девастирани град, стане на своје ноге - каже градоначелник др Предраг Терзић.

- Краљевчани овде имају сигурну будућност и верујем да ћемо отварањем великог броја нових радних места зауставити негативни тренд исељавања младих и постати место у које ће људи долазити због посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)