ЧУВАЈУ НАСЛЕЂЕ: У Неготину отворен Сајам сувенира и старих заната (ГАЛЕРИЈА)

С.М.Јовановић

05. 08. 2021. у 18:14

ДВОДНЕВНИ Сајам сувенира и старих заната који је приредила Туристичка организација општине Неготин окупила је скоро 50 излагача из целе Србије, као и мајсторе старих заната из Северне Македоније и Украјине.

ЧУВАЈУ НАСЛЕЂЕ: У Неготину отворен Сајам сувенира и старих заната (ГАЛЕРИЈА)

фото: СМЈовановић

На типским штандовима изложени су све сами раритети од ручно рађених тестија и ђувечара, преко плетених чарапа, вунених покривача, накита од природних материјала и полудрагог камења, хеклани одевни предмети, али и мелеми, тинктуре, чајеви, вина, домаће ракије.

- Доста њих је чекало на овај Сајам поготову што је летњи период, много је људи дошло је из иностранства, па је ово и била прилика да се што кроз Сајам, а што и кроз наше бројне излете промовишемо и као туристичка дестинација коју свакако треба посетити - каже Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин.

Да занати одолевају и кризи и фабричкој производњи показује и велико интересовање занатлија, који кажу да старе вештине морају да се подмлађују тако што ће се умећима занатлија учити млађи.

-Нажалост нема младих да наследе ове занате, а да се траже наши производи, траже се, само мора много да се трчи. Ево ја сам сад у Неготину у који долазим на манифестације и вашаре већ десетак година, а онда идем даље јер посао не сме да чека - каже грнчар Благоје Пешевски из Куманова.

Бројни излагачи представили су се, пре свега, понудом претежно домаће радиности, накитом, украсним предметима, сувенирима, али и производима од меда, лицидерским срцима и другим посластицама.

-У изради етно колача, али и сваког другог посла најважнија је рука домаћице, она је и најпресуднија. Радим годинама колаче по старим породичним рецептурама од салчића који се и највише траже, преко пивчића, штрудли, баклаве, ситних колача. Где год да идем питају ме за рецепте, предлажу своје, консултују се са мном како се шта прави – каже Верица Коцић која је у Неготин дошла је из Јагодине.

Чланице неготинског Удружења старих, уметничких заната и домаће радиности “Ни од чега нешто” изложиле су своје производе рађене техникама веза, кукичања, плетења, али и сувенире рађене салветном техником, накит, хватаче снова, кревете за кућне љубимце, плетене торбе, хеклане огрлице, торбе, кошуљице, кардигане, торбице за мобилне телефоне и таблете.

-Уживам у ручном раду јер је то једна креативна и племенита вештина, да хеклам, везем, да од конца направим нешто креативно. Мени је то задовољство, нешто што ме испуњава и релаксира а драго ми је ако се то неком допадне – каже некадашња новинарка Снежана Станојевић.

Ова дводневна продајно изложбена манифестација промовише старе обичаје, занате, етно трпезу, али и песму и игру овог краја.

-Поред моје домаће ракије од шљиве препеченице са медом и хајдучком травом, понудили смо ликере од нане, брескве, вишње, јагоде до грожђа у ракији. То је врло интересантан производ. У шали мужевима препоручујем да једу то грожђе, а женама да пију ракију, што оне радо и прихвате не знајући да се алкохол преко петељке вратио у зрно, а да је преостала ракија постала слабија – каже Ђорђе Ницић из Михајловца.

У забавном делу програма публици су се представили дечји ансамбл АКУД “Флоричика” из Јабуковца и Етно група “Гергина”. У павиљону градског парка одржан је и концерт староградске музике Ансамбла “КонтрАкорд”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)