ВАПАЈ ЖЕДНИХ НИКО НЕ ЧУЈЕ: Зрењанин раскинуо уговор са фабриком воде, решење деценијског проблема се не назире

Б. Грујић

04. 08. 2021. у 07:26

ВЕЋ 17 година Зрењанинци немају оно што је најосновније за живот - исправну воду на својим чесмама.

ВАПАЈ ЖЕДНИХ НИКО НЕ ЧУЈЕ: Зрењанин раскинуо уговор са фабриком воде, решење деценијског проблема се не назире

Фото Архива

Обаћања да ће Фабрика воде коначно "испрати" тај вишедеценијски проблем пала су управо у њихову жуту воду која није за људску употребу. Уговор Града и тог постројења је прекинут, па се решење и не назире. Сада су и најтрпељивији Зрењанинци изгубили стрпљење и кренули у протесте, јер кажу да њихове вапаје нико не чује.

Градоначелник Симо Салапура истиче да је уговор из 2015. године раскинут кривицом инвеститора.

- Није испунио ниједан од прописаних услова у том уговору и споразуму између инвеститора, Фабрике воде иЈКП Водовод, из јануара ове године- потврдио је Салапура.

-Тај споразум, гарантовао је да ако Фабрика воде не испуни своје обавезе, уговор се једноставно раскида кривицом извршиоца. Тако је од када се догодила експлозија, приликом које су повређена два раднка и тада је прекинуто снабдевање града.

- Никаква додатна обавештења од стране наручиоца, односно града, нису потребна. Једноставно, инвеститор није испунио ниједну ставку уговора, за нас је та прича завршена и окрећемо се тражењу нових решења.

Незадовољство удружење грађан "Зрак" не одустаје, Фото Архива

У међувремену, Удружење грађана ЗРАК, Зрењанинска акција, које се успешно изборило са проблемом смрада из кафилерије прошлог лета, организовало је прву протестну вожњу улицама Зрењанина, уз сирене и пароле "Хоћемо исправну воду". Они су захтевали две литра воде по глави становника сваког дана, док се коначно не реши фијаско са фабриком и не потече чиста пијаћа вода.

- Слушали смо разна обећања и позиве на стрпљење, изневерили су нас, а сада више нема ни информација - поручили су из Зрењанинске акције.

- Зрењанинцима су права нормалних људи, већ 17 година једноставно ускраћена, прекршена и погажена. Имамо осећај да наше молбе и муке нико не чује и не види, остали смо препуштени сами себи, да се боримо онако како једино знамо, уједињено.

Фото Б. Г.

На прозивке појединих политичких опција, да је Зрењанинска акција исполитизована у договору са представницима власти, активисти одлучно одговарају да овог пута неће одступити од својих захтева.

ЧУДНА ОБЈАШЊЕЊА

ОД када је након експлозије крајем прошле године, прекинуто водоснабдевање из Фабрике воде, одатле стижу само чудна саопштења. У њима се наводи да је све у реду и да би Фабрика могла да ради и испоручује чисту и исправну воду, а те речи потписују - "запослени у Фабрици воде".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)