ОРЛОВИНЕ КРИЈУ ВЕЛИКУ БАЗИЛИКУ: Ваљевски археолози истражују византијске трагове надомак Малог Зворника

Б. ПУЗОВИЋ - В. МИРИЋ

02. 08. 2021. у 08:25

НЕДАЛЕКО од Малог Зворника, на локалитету Орловине, пронађени су добро очувани остаци византијске базилике - тробродне цркве од око 800 квадрата која, вероватно, потиче из шестог века.

ОРЛОВИНЕ КРИЈУ ВЕЛИКУ БАЗИЛИКУ: Ваљевски археолози истражују византијске трагове надомак Малог Зворника

Трагови прошлости / Фото ЗЗЗСК у Ваљеву

По свему судећи, на више од 40 хектара, на падини у близини хидроцентрале на Дрини, налази се утврђено насеље са комплетном инфраструктуром, те административни центар и епископско седиште.

Локалитет истражују археолози Завода за заштиту споменика културе из Ваљева који покривају и Мали Зворник, а на терену су и њихове колеге из Чачка.

Испитивање овог места је пре око шест година започео професор Дејан Радичевић са Одсека археологије Филозофског факултета у Београду, а истраживања, припрему локалитета и будућу конзервацију финансира локална самоуправа у Малом Зворнику.

- У цркви, која је највише истражена и веома добро очувана, нарочито је интересантан олтар са седиштима за епископа и свештенике, што говори о њеном значају - каже Радивоје Арсић, археолог Завода за заштиту споменика културе Ваљево. - Око храма се налази више објеката, од којих неки имају и спрат, али још не знамо која је била њихова намена. Претпостављамо да је један био двор епископа, јер је повезан директно са црквом. Нарочита атракција су гробнице, сазидане испод цркве и откривене вероватно зато што су похаране, јер су пљачкаши пробили под. Тако су, вековима касније, археолози коначно стигли и до њих.

Недалеко од храма, пронађени су и остаци велике цистерне за воду, а сачуван је и део канала за воду, који пролази кроз цркву и водио је, вероватно, до крстионице. У једном гробу, који датира из осмог или деветог века, почива особа дечјег узраста, сахрањена на хришћански начин. Накит на њој говори о властелинском пореклу, односно вишем друштвеном слоју...

- Значај овог локалитета је огроман јер је био потпуно непознат. На овим просторима до сада смо истраживали трагове из шестог века или каснијег периода, из раносредњовековне српске државе - закључује Арсић.

ВЕРЗИЈЕ

- МОГУЋЕ је и то да црквени под нису уништили пљачкаши, већ су Ромеји, тадашњи становници насеља, кад су под најездом Авара напуштали ову локацију, отворили гробнице да би узели све што је важно. Није искључено ни да су тада ексхумирали великодостојнике који су у њима били сахрањени - објашњава Арсић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)