УЗ ПОДРШКУ ЦВЕТА БИЗНИС У СРЦУ БАЧКЕ: Покрајински секретар за привреду и туризам проверио како се троше субвенције у Кули

З. Рајић

02. 08. 2021. у 07:26

ВЛАДА Војводине је ове године, делом за привреду, делом за туризам, доделила општини Кула око четири милиона динара. У наменско трошење новца уверио се покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, који је са сарадницима током викенда боравио у тој општини срцу Бачке, како је називају.

УЗ ПОДРШКУ ЦВЕТА БИЗНИС У СРЦУ БАЧКЕ: Покрајински секретар за привреду и туризам проверио како се троше субвенције у Кули

Салаш за туристе / Фото А. П.

- Подржавамо иницијативе које локална самоуправа оцени као важне, по томе да увећавају запосленост и приходе од пореза. Где смо дали новац, проверавамо обиласком корисника - рекао је Иванишевић.

Први "контролни пункт" било је предузеће "Лимар Мандић", проистекло из занатске радње, основане пре 35 година са једним запосленим. Данас је, захваљујући подстицајима из покрајинског буџета, то фирма са екипом мајстора, која по потреби ангажује и додатну радну снагу.

Субвенције из покрајине дале су снажан замах и извозно оријентисаном расаднику "Севеплант".

- На 220 хектара производимо годишње око седам милиона садница, од чега су 85 одсто јабуке, 10 одсто крушке, а остатак трешње, шљиве и кајсије. Запошљавамо 200 радника, чија су примања изнад републичког просека - изнео је заменик директора "Севепланта" Ненад Пурић.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић истакао је да у овој средини посебну пажњу посвећују развоју туризма, а велик потенцијал за то представља салаш "Стара кудељара" између Куле и Црвенке, који је такође био у програму посете покрајинског секретара. Власници салаша су супружници Гордана и Веселин Паскаш, који су ово имање направили на локацији бивше фарме говеда у власништву пољопривредног комбината "Ђуро Стругар", касније "МК комерца". Тај објекат је био потпуно девастиран.

- Почели смо да правимо салаш за своје потребе, да бисмо дошли до тога да уживање у овом амбијенту поделимо и са гостима. Туристичка понуда је оно чиме у будућности желимо искључиво да се бавимо. У том смислу нам је драгоцена подршка покрајинског секретаријата - рекла је домаћица салаша Гордана Паскаш.

КОНКУРСИ

ИВАНИШЕВИЋ је казао да ће до новембра, док не буде креиран нови покрајински буџет, обићи што већи број привредника и људи који желе да се баве туризмом како би у складу са њиховим жељама и потребама били конципирани конкурси за доделу субвенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)