ЈУНАЦИМА „КУЋУ СКУЋИЛИ“: Слава спомен храма на Мачковом камену (ФОТО)

В.Митрић

01. 08. 2021. у 09:46

ХРАМ, посвећен светом деспоту Стефану Лазаревићу, на Мачковом камену, на планини Јагодњи, између Љубовије и Крупња, прославио је крсну славу, којој су присуствовали многи верници са обале Дрине и расејања.

ЈУНАЦИМА „КУЋУ СКУЋИЛИ“: Слава спомен храма на Мачковом камену (ФОТО)

Фото: В.Митрић

Литургију је предводио протојереј ставрофор Стојадин Павловић, вишегодишњи директор Патријаршијске управне канцеларије и утемељивач ТВ „Храм“,иначе рођен у оближњем селу Селанцу, са свештницима из овог дела Србије.

Богомоља,практично спомен храм урађена поводом 100 година од завршетак Великог рата, са завидном поставком, спомен је и белег јунацима овдашњих битака на Мачковом камену и на Дрини.

Фото: В.Митрић

- Ово је одуживање, бар мало, дуга према тим див јунацима, на што се, нажалост, чекало пун век -казао је прота Павловић, који је био иницијатор и главни носилац посла, са добротворима, уз благослов владике Лаврентија, да се подигне ова православна лепотица на најлепшем и најпогоднијем месту за то.

- И сама чињеница да смо храм урадили за јако кратко време, сведочи да је овако нешто била насушна потреба у овом јуначком делу Србије, где деца, самим рођењем, знају за чисту десетку, а не само за петицу, шта је отаџбина, вера, слобода, правда, родољубље и човекољубље. Поносни смо што је црква одлично посећена, не само у дане када је у њој богослужење,већ и у друге,када људи долазе да чују коју реч више јунацима са Дрине и Мачковог камена.

Фото: В.Митрић

Академик Зоран Грујичић, дипломирани инжењер, један је од добротвора, који каже да је срећан,“јер као што је он, од малих ногу, гледао чувену цркву у Добром потоку, код Крупња, тако и његове три ћеркице, из свог дома у близини, гледају православни и историјски драгуљ Мачковог камена и Србије, свих Срба ма где они били. Ко год се, и колико год, укључио у подизање овог здања Бога живота", сматра Грујичић, „уградио је бар циглу љубави за нашу веру, род и отаџбину“.

Фото: В.Митрић

- Ништа више није исто на Мачковом камену, јер је Спомен црква отворила врата свима који воле лепоту, дивоту и красоту, али и историју, да дођу и да уживају - каже Мирко Глигорић, један од добротвора храма.

- Радили смо у слози и љубави, посвећени једни другима,сасвим другачији некако него што смо били. Ова градња је допринела да се још више обожимо, а онда нема зима ни за шта друго. Ово је почетак великог васкрсења читавог овог краја.

Фото: В.Митрић

Држава и општина Крупањ спремају сва потребна документа да читава Јагодња крене у свеопшти прогрес, на задовољство и Рађеваца и Азбуковчана, али и свих љубитеља ових лепота до којих се стиже новим и модерним путевима и од Лознице и Крупња, као и од Шапца, Дрине, Љубовије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)