ПОВЕЖИТЕ СТАЖ СВИМ РАДНИЦИМА: Чачански синдикалци реаговали на социјални програм у овдашњој Фабрици резног алата

В. ИЛИЋ

29. 07. 2021. у 08:25

НЕЗАВИСНИ синдикат Чачка саопштио је да је око 120 радника Фабрике резног алата (ФРА), којима је радни однос престао пре 1. јануара 2010, дискриминисано у односу на колеге које су обухваћене одговарајућим социјалним програмом по одлуци Министарства привреде, па ће им држава повезати и уплатити недостајући радни стаж у периоду од 2010, до марта 2021.

ПОВЕЖИТЕ СТАЖ СВИМ РАДНИЦИМА: Чачански синдикалци реаговали на социјални програм у овдашњој Фабрици резног алата

Фото В. Илић

Незадовољство некадашњих радника који нису обухваћени овим социјалним програмом је, како истиче председик синдиката Милорад Пипер, огромно и он не искључује ни протесте испред зграде Градске управе у Чачку, али и Министарства привреде, Владе и Председништва Србије у Београду.

Пипер је нагласио да је решавањем статуса запослених у ФРА а.д. из Чачка, кроз социјални програм, обухваћено и уплаћивање неуплаћеног радног стажа за 11,5 година - почев од 1. јануара 2010, до 10. марта 2021, када је обављен пресек стања за 440 тренутно запослених, "а све то на основицу минималне зараде у износу од 32.000 динара за цео период".

- Указујемо на покушај дискриминације између тренутно запослених који су обухваћени овим социјалним програмом и бивших запослених којима је радни однос у предузећу престао пре овог периода по разним основама. Због тога око 120 људи сматра да су држава и ресорно министарство били у обавези да и њима, по истом принципу, повежу и уплате недостајући радни стаж. У овој групи постоје запослени који су отишли у пензију, а - управо због овог нерешеног статуса - примања су им сада само 2.000 динара од пољопривредне пензије, иако је стечена са пуним стажом од 40 година. Има и оних који су у овом периоду напустили предузеће и променили послодавца, па је и њима за одређени период ускраћен радни стаж - навео је Пипер, додајући да је највише оних којима умањење достиже чак четвртину.

Синдикат сматра да је овај социјални програм морао да се спроведе осам година раније, јер би дуговања према запосленима и бившим запосленима била много мања. Једино решење, сматрају, била би уплата стажа за све раднике...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)