ХУМАНИМА БЕСПЛАТНЕ КАРТЕ: Испред Спенса у Новом Саду акција добровољног давања крви

Танјуг

28. 07. 2021. у 20:04

ДОБРОВОЉНО давање крви на платоу испред Спенса у Новом Саду увелико је данас у току, а сви који донирају крв добијају две карте за сутрашњу европску фудбалску утакмицу између Војводине и Паневежиса.

ХУМАНИМА БЕСПЛАТНЕ КАРТЕ: Испред Спенса у Новом Саду акција добровољног давања крви

Фото: Р. Шегрт

Акција је покренута због недостатка залиха свих крвних група у Војводини, а спроводе је Завод за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Војводине и ФК Војводина који поклања улазнице.

Од 13 сати, када је акција почета, крв је донирало око 30 Новосађана, а очекује се већи одзив у поподневним часовима.

 - Радимо на два места, у трансфузиомобилу и овде на пункту испод шатора. Очекујемо да ће доћи више од 100 давалаца до 18х часова до када смо и ту. Морам да признам да у летњим месецима буде слабији одзив, годишњи су одмори, ту су и пољопривредни радови, али и пандемија је и даље у току. Ми овде, наравно, носимо маске, поштујемо размак - рекао је доктор Мирослав Петковић из Завода за трансфузију крви Војводине.

Он је указао да постоје и посебна правила за оне који су вакцинисани, а желе да донирају крв.

 - Они који су примилу руску и Астразенека вакцину, морају да сачекају да прође 14 дана од прве или друге дозе, свеједно је, и тек онда могу дати крв. Они који су примили кинеску или Фајзер, могу дати крв одмах по примљеној вакцини, не морају да чекају - објаснио је Петковић.

Осим карата за утакмицу, добровољни даваоци добијају и кафу, пицу и сладолед, а поред њих су све време волонтери Црвеног крста који пружају и психолошку подршку и прву помоћ. У Заводу за трансфузију крви Војводине недостају све крвне групе, те апелују на све који могу да дођу и донирају, али да се, они који никада до сада нису то радили, информишу о томе како треба да се припреме.

Особе које су већ донори, морају, уколико су мушкарци, да сачекају да између два давања крви прође три месеца, док је код жена тај период четири месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)