ИЗ РЕЗЕРВЕ ОПШТИНЕ ЗА ГРЕЈАЊЕ ДОМОВА: Рума сама финансира пројекат повећања енергетске ефикасности породичних кућа и станова

С. КОСТИЋ

28. 07. 2021. у 05:55

КРОЗ пројекат повећања енергетске ефикасности у домаћинствима, које субвенционише Министарство енергетике, учешће су узеле три сремске општине, Сремска Митровица, Ириг и Шид.

ИЗ РЕЗЕРВЕ ОПШТИНЕ ЗА ГРЕЈАЊЕ ДОМОВА: Рума сама финансира пројекат повећања енергетске ефикасности породичних кућа и станова

Фото В. Данилов

Рума се није пријавила, али грађани неће бити ускраћени, јер је локална самоуправа за ову намену издвојила 15 милиона динара сопствених средстава.

У случају да интересовање буде веће, како најављују у Општини, они су спремни да издвоје додатна средства.

Чланови Општинског већа донели су одлуку да се из текуће буџетске резерве обезбеди 15 милиона динара за повећање енергетске ефикасности породичних кућа и станова, а усвојен је и предлог Правилника о суфинансирању мере, који дефинише услове за расподелу средстава, проценат суфинансирања, начин и услове пријаве на јавни позив и друге критеријуме.

- Излазимо у сусрет нашим грађанима и омогућавамо свим физичким лицима, власницима приватних кућа и станова да заједно кренемо у реализацију овог пројекта. Локална самоуправа ће са 50 одсто суфинансирати замену старе, дотрајале, дрвене столарије, а 50 одсто средстава обезбеђују сами грађани - појаснио је први човек румске општине Слађан Манчић.

Он додаје да је усвојен и правилник о додели средстава који је по његовом мишљењу много либералнији у односу на правилник Министарства.

- Ми тражимо од грађана да су власници тог објекта, да је објекат легалан и да су они спремни да финансирају 50 процената од вредности радова. Немамо ограничења као што је то у правилнику са републичког нивоа, да суфинансирамо до 100.000 или 200.000 динара, апсолутно немамо ограничења у максималном износу, једноставно колико год су грађани спремни да учествују са својих 50 одсто ми ћемо изаћи у сусрет - истакао је Манчић.

Фото С. Костић

ПОЗИВ ПРОИЗВОЂАЧИМА

На седници Већа формирана је и Комисија за спровођење мере енергетске ефикасности породичних кућа и станова, које ће у току ове недеље расписати јавни позив за све произвођаче ПВЦ столарије.

- Ту смо ограничили да на конкурс могу да се јаве произвођачи само са територије наше општине, водимо се тиме да их има у великом броју код нас - наглашава председник румске општине.

* * * * * * * *

Пројекат о енергетској ефикасности у ВрбаСкој основној школи и четири вртића

НИЖИ РАЧУНИ ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ, А ЗДРАВИЈА СРЕДИНА

У ОШ "Светозар Милетић" и четири вртића ПУ "Бошко Буха" у Врбасу биће спроведен пројекат енергетске ефикасности, после чега ће рачуни за топлотну и електричну енергију у овим образовним установама бити знатно умањени, а емисија угљен- -диоксида смањена за више од 400 тона годишње.

То је предочила потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Радови у Врбасу, вредни милион и по евра, које ће министарство реализовати у сарадњи са Владом Швајцарске, почеће наредних дана, а требало би да буду завршени у априлу идуће године.

- Овај пројекат је за Владу Србије један од најзначајнијих, заједно са пројектом замене столарије, у којем Врбас такође учествује - рекла је министарка.

- Почетком септембра биће објављен конкурс за доделу субвенција за соларне панеле, а у августу и децембру расписаће се јавни позиви за замену столарије у домаћинствима. Грађани треба да схвате колико је то важно не само због смањења рачуна за утрошену енергију, него и за здравију животну средину - истакла је Михајловићева.З. Рајић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)