ПИВИЋИ И ДАЉЕ ЧЕКАЈУ ПРАВИЧНУ НАДОКНАДУ: Обустава радова на брзој саобраћајници од Ваљева ка Лајковцу

Б. ПУЗОВИЋ

28. 07. 2021. у 06:21

ПОРОДИЦА Пивић из Веселиновца је зауставила радове на брзој саобраћајници од Ваљева до Лајковца јер, тврде, нису добили решење о експропријацији, нити им је земљиште које ће бити одузето уопште исплаћено.

ПИВИЋИ И ДАЉЕ ЧЕКАЈУ ПРАВИЧНУ НАДОКНАДУ: Обустава радова на брзој саобраћајници од Ваљева ка Лајковцу

Фото Б. Пузовић

ЈП "Путеви Србије" истичу да је ваљевска локална самоуправа решењем експроприсала парцеле и да ће, ако надлежни орган на основу приложених доказа Пивићима призна својство странке, накнада бити исплаћена одмах по потписивању споразума.

Десеточлана породица Милијане Пивић бави се пољопривредом и до пре неку годину су били највећи произвођач јагњећег меса у ападној Србији, а сада гаје 17 крава музара и на спорној локацији поред реке Колубаре имају парцеле од 2,8 хектара, са системом за наводњавање дугим 700 метара, на којима су посејали луцерку. Два пута су, веле, спречили да на њихов посед уђу грађевинске машине извођача радова на брзој саобраћајници која ће бити спона Ваљева са ауто-путем "Милош Велики" у Лајковцу.

Милијанa Пивић, Фото Б. Пузовић

- Од Градске управе у Ваљеву смо у јануару добили решење које се односи само на једну парцелу, површине 65 ари, од укупно 11 њих на тој локацији, за које смо уложили жалбу - каже Милијана Пивић. - Нико нас није позивао да се изјаснимо, а извођачи тврде да имају неопходну документацију за улазак у посед. Незванично смо сазнали да се, наводно, плаћа 30.000 динара по ару, што је недовољно, па смо спремни и да се судимо.

Истичу и да су се протеклих месеци обраћали Градској управи, ЈП "Путеви Србије" и министру Томиславу Момировићу, али одговора није било...

- Док не исплате барем тих 30.000 динара по ару, нећемо дозволити да уђу у наше имање - категорична је Милијана Пивић.

- Од пољопривреде живимо, а држава нам узима парче најплодније земље. Ако буде требало, њиве ћемо да штитимо и својим телима!

КОМШИЈЕ

- МАШИНЕ на нашем имању увелико раде, иако имамо 35 крава, а одузета су нам 1,33 хектара најплодније земље. Још нисмо добили решење, ни новац за узету земљу, али смо дозволили да извођач уђе у наш посед јер нам је речено да има дозволу за радове и да је изградња пута од државног значаја - каже Слађана Милинковић из суседне Ваљевске Лознице.

ГРАД

ИНФОРМАЦИЈУ о поступку експропријације имања породице Пивић смо затражили и од Градске управе у Ваљеву, али одговор није стигао до закључења овог текста. Незванично, сазнајемо да су решењем парцеле експроприсане и дате су понуде за земљиште, а накнада ће бити исплаћена одмах по потписивању споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)