ЧУВАЈУ НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО: Душан и Мила Антић, брат и сестра из Пирота, врхунски фрулаши

В.Ћ.

26. 07. 2021. у 16:04

БРАТ и сестра Душан (20) и Мила Антић (9), из Пирота, чувају народно стваралаштво, бар када је о музици реч, на најбољи могући начин.

ЧУВАЈУ НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО: Душан и Мила Антић, брат и сестра из Пирота, врхунски фрулаши

Фото: Приватна архива

Фрула је у њиховој породици инструмент који се одувек свирао, а ово двоје Антића полако, али сигурно постају врхунски музичари, о чему говоре и све чешћа признања која освајају на разним надметањима фрулаша.

Најдражи им је последњи наступ у престоници фруле у Прислоници ког Чачка, гд је Душан освојио друго место у категорији народног стваралашта, али и савремене композиције,док је његова сестра добила захвалницу , јер је конкуренција у њеној категорији била офгромна. Пре наступа у Прислоници, квалификовали су се, на предтакмичењу у Варњу, где је Мила међу младим фрулашима освојила прво место.

 - Традицију свирања фруле сам наследио од деде, а ја настојим да своје знање пренесем на сестру Милу, која има талента за овај исконски народни инструмент. Стално је подучавам, заједно вежбамо и мислим да ће далеко догурати. На Сабор фрулаша “Ој Мораво” у Прислоници смо отишли јер смо се на претходним многбројним наступима. Ја сам освојио друго место у конуренцији тридесетак фрулаша из целе Србије. Наравно да ничег не би било да немамо огромну подршку родитеља, али и помоћ коју нам око наступа дају град Пирот, познати музичар Никола Китановић, Силвија Нешић, Стефан Ћирић и ансамбл овдашњег Дома културе - каже Душан који је фрулу почео да свира пре десетак година. Овај даровити младић, намерава да сними спот за једну своју савремену композицију којом је и освојио друго место на поменутом државном такмичењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)