ЛЕПЕ ВЕСТИ: Почела реконструкција 115 година старог парохијског дома у Неготину

С.М.Ј.

25. 07. 2021. у 17:31

После 115 година постојања у Неготину је коначно почела реконструкција Парохијског дома цркве Света Тројица захваљујући средствима локалне самоуправе Неготин и Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије.

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Почела реконструкција 115 година старог парохијског дома у Неготину

Фото: С. М. Ј.

Радове на реконструкцији, вредне 7,2 милиона динара, по пројекту Милана Констандиновића и уз сагласност и дозволе Завода за заштиту споменика културе из Ниша у чијој се надлежности као културно добро од изузетног значаја налазе и овај парохијски дом и храм Свете Тројице, изводе радници Грађевинске фирме “Нешко градња” из Власотинца.

- Пројектом је предвиђено да се раде у потпуности нове подне облоге. Тренутно се изливају бетонске плоче на које ће бити постављене гранитне плочице. Биће рађена спољашња и унутрашња врата, комплетна замена кровног покривача, ојачавање постојеће плафонске конструкције челичном гредама, спуштање плафона гипс картон плочама и санирање фасаде - наводи протонамесник Марко Пајчин, старешина храма.

Предвиђено је да радови на обнови парохијског дома у којем су смештене свештеничке канцеларије и у којем се обављају парохијски и административни послови, али и који је дом Хора Цркве “Света Тројица” и место окупљања при храмовној, крсним славама и празницима, трају 60 радних дана.

- Парохијски дом је освештан 20. августа 1906. године и од тада до сада већих интервенција осим текућег одржавања које је подразумевало кречење, замену црепа или евентуално олука на местима где су они дотрајали и где је било прокишњавања, није било. За 115 година ово је његово прво санирање у оваквом обиму - додаје старешина Цркве “Света Тројица”, протонамесник Марко Пајчин и додаје да су лане завршени конзерваторско - рестаураторски радови на иконостасу, као и да су замењени сви прозори на храму.

Преостају још радови на оправци сата на торњу цркве, који ће ускоро бити реализовани, а у некој скоријој будућности и санација живописа у цркви, који је потпуно покривен дебелим слојем чађи и гарежи с обзиром да су у храму паљене свеће скоро читав век.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)