ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ НАНЕЛЕ ШТЕТУ ОПШТИНИ ЋИЋЕВАЦ: Неопходна помоћ државе у санирању (ФОТО)

С.Б.

25. 07. 2021. у 11:39

У ОТКЛАЊАЊУ последица великих падавина које су захватиле Ћићевац прошле недеље финансијски ће интервенисати и држава.

ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ НАНЕЛЕ ШТЕТУ ОПШТИНИ ЋИЋЕВАЦ: Неопходна помоћ државе у санирању (ФОТО)

ФОТО: ОУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе помоћи ће општини у оквирима својих надлежности, речено је приликом посете министарке Марије Обрадовић, која је обишла општинску зграду, као и Основну школу "Доситеј Обрадовић" и Предшколску установу "Чаролија", које не раде услед оштећења кровних конструкција.

ФОТО: ОУ

- Министарство ће пробати да изнађе начин како да се помогне општини Ћићевац да што пре санира штету насталу на згради општине, како би се нормализовао рад општинске управе, али и помоћи да се нађе начин за обнову крова вртића и школе, како би се деца вратила у јаслице, а нова школска година за ђаке почела на време - навела је министарка Марија Обрадовић, додајући да је на терену како би сагледала ситуацију и подржала пре свега председницу општине Мирјану Кркић, у напорима да се превазиђе проблем настао небригом из прошлости.

ФОТО: ОУ

Општинско руководство предочило је да је дошло и до попуштања бране на Кочанском потоку, због чега је и дошло до плављења дела Ћићевца и села Лучина,као и да су екипе за процену штете на терену. Како су "Новости" објавиле, до великих падавина у Ћићевцу дошло је 20.јула, када се на општину сручило у просеку 80 литра по метру квадратном и то у више наврата. Општински штаб проглаио је ванредну ситуацију.

ФОТО: ОУ

- Као последица невремена дошло је до бујичних и урбаних поплава скоро у свим насељеним местима у којима су плављени стамбени, помоћни и пословни објекти - наводе у општини.-

У току дана екипе ВСЈ Ћићевац интервенисале су на црпљењу воде из котларнице ОШ „Доситеј обрадовић“ и из 4 подрумских просторија стамбених кућа. Укупно је ангажовано 10 ватрогасаца-спасилаца са 5 ватрогасних возила и 5 ватрогасних пумпи.

ФОТО: ОУ

Ангажована је била једна радна машина ( ЈП "Путеви" Ћићевац) на уређењу канала за атмосферске воде на Белом Брегу. Радници су на терену успели да очисте око 500 метара канала према Јовановачкој реци чиме је омогућено отицање атмосферске воде из поплављених дворишта и стамбених зграда угрожених породица у захтеву. ЈКСП „Развитак“ Ћићевац једном цистерном, малим скипом, санирали су покидане водоводне мреже која је настала као последица великог притиска од атмосферских вода,док су другом цистерном извлачили фекалне воде из препуњених септичких јама у Лучини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)