АМФИБИЈА ЧИСТИ МЕЂУВРШЈE: Уређење у оквиру пројекта развоја Овчарско-кабларске клисуре

В. И.

24. 07. 2021. у 07:26

У ЈЕЗЕРУ Међувршје почело је уклањање траве и трске са површине од око 15 хектара. Радови се изводе у оквиру националне иницијативе уређења и развоја Овчарско-кабларске клисуре.

АМФИБИЈА ЧИСТИ МЕЂУВРШЈE: Уређење у оквиру пројекта развоја Овчарско-кабларске клисуре

Фото ГУ Чачак

За чишћење је ангажовано је друштвено Јавно услужно предузеће "Белоцркванска језера" из Беле Цркве, чије је возило, амфибија, специјализовано за овакве послове. Вредност радова је око три милиона динара.

- Ово је само први корак у великом послу, који подразумева да Међувршје уредимо, очистимо, да избистримо воду и да очистимо обале. Тренутно се уклања растиње и са леве и са десне обале језера, све до манастира Јовање - рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Чишћење, односно уклањање траве и трске на копну и на воденој површини, смањиће процес замућивања воде у наредном периоду и успорити процeс засипања језера. Једино решење у борби са травом у језерима је, по речима стручњака, њено редовно кошење.

ВОДЕНИ ОРАШАК ЗАДАЈЕ МУКЕ

КАКО стручњаци објашњавају, велики проблем у језеру Међувршје, представља водени орашак - инвазивна врста траве, која се веома брзо шири. Када дође до пораста водостаја и нагомилавања отпада, ова инвазивна врста сакупља и задржава отпад на површини језера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)