У СПОМЕН И СЕЋАЊЕ НА УБИЈЕНЕ СРБЕ У ЛИВНУ 1941: Парастоси страдалим сународницима у Беграду, Новом Саду, Бања Луци и другим местима

Р.Ш.

23. 07. 2021. у 14:56

УДРУЖЕЊЕ Огњена Марија ливањска из Београда, организује парастос за око 1.587 Срба страдалих од усташке руке 1941. у Другом светском рату, на 17 стратишта на подручју општине Ливно, у Босни и Херцеговини.

У СПОМЕН И СЕЋАЊЕ НА УБИЈЕНЕ СРБЕ У ЛИВНУ 1941: Парастоси страдалим сународницима у Беграду, Новом Саду, Бања Луци и другим местима

ФОТО: СПЦ Ливно

Помен ће бити одржан у Београду, у недељу, 25. јула, у 11:30 сати, у цркви Светог Марка на Ташмајдану. Парастос ће служити епископ ремезијански г. Стефан, викар патријарха српског, уз саслужење свештеника. Неколико дана касније, 30. јула, биће служен парастос и у Ливну, у цркви Успенија пресвете Богородице и Спомен капели Св. великомученице Марине, у 10 сати, а служиће га парох лијевањски Предраг Црепуља.

ФОТО: СПЦ Ливно

- Пре тридесет година њихове мошти, повађене су из јама са већине стратишта, сахрањене у заједничку гробницу у Спомен капели у порти лијевањске српске православне цркве. Од тада се заједнички молимо за наше жртве ливањске – саопштило је Удружење Огњена Марија ливањска Осим у Боеграду и Ливну, парастос ће се служити и у Бања Луци , 25. јула, у цркви Св. Јована Богослова на Лаушу , у Брчком, 4. августа, у цркви Св. Вел. Недеље (Мераја), а у Новом Саду, на Св. Илију, 2. августа, у цркви Св. Ћирила и Методија у Телепу. Помени ће се служити и у православним селима око Ливна, у Губину, у цркви и на гробу оца Ристе Ћатића и његових 12 парохијана, у Чапразлијама на месту срушеног споменика страдалима у јами Самогред, а у Челебићу, на спомен гробљу на Барјаку.

ФОТО: СПЦ Ливно

- Осамдесети пут ћемо се заједно помолити за душе и запалити свећу нашим дедовима, бабама, теткама, стричевима, ујацима, које нисмо упознали. Старији смо него што су они били кад их је пресекла и у јаму гурнула туђа рука, а опет, кажемо, ту је прах мога деде - позвала је ипарохија СПЦ из Ливна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)