КУЋА ПУНА УСПОМЕНА: У селу Гребенац отворена етно-поставка румунске националности

Ј. Ј. Баљак

23. 07. 2021. у 11:11

СЕЛО Гребенац, у ком је рођен велики српски песник Васко Попа, једино је на територији општине Бела Црква у ком су Румуни већинско становништво.

КУЋА ПУНА УСПОМЕНА: У селу Гребенац отворена етно-поставка румунске националности

Фото: Тамара Гојковић

Зато је баш ту отворена прва етно поставка, која промовише културу и традицију живљења румунске националне мањине, а која ће бити део туристичке понуде те јужнобанатске варошице.

Удружење жена „Гребеначки мираз“, које је основано пре две године, добило је од локалне самоуправе стару банатску кућу са кухињом, оставом, дневном и спаваћом собом, коју су вредне мештанке вратиле у првобитно стање, те сада она служи на понос и селу и општини.

- Сав намештај и остале експонате за етно-поставку добиле смо од мештана Гребенца. Распоредиле смо их по саветима старијих жена, како бисмо на веродостојан начин дочарале дух прошлости и сачивале га за будуће генерације – истакла је председница удружења Александра Попа.

На свечаном отварању је, осим румунског конзула у Вршцу и председника националног савета Румуна, била и начелница Јужнобанаског управног округа Марина Томан, која је том приликом истакла да је у Јужном Банату активно чак 70 удружења жена, која све више утичу на економско оснаживање припадница нежнијег пола у руралним срединама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)