НОВО НАСЕЉЕ ЗА 19 ПОРОДИЦА: Вршац решава стамбено питање преко 60 социјално угрожених становника

Ј. Ј. БАЉАК

23. 07. 2021. у 08:25

НА парцели од око два хектара, на крају Маргитске улице у Вршцу, до новембра следеће године требало би да буде изграђено ново насеље са десет стамбених објеката, у ком ће бити збринуто 19 социјално угрожених породица, које припадају маргинализованим групама друштва.

НОВО НАСЕЉЕ ЗА 19 ПОРОДИЦА: Вршац решава стамбено питање преко 60 социјално угрожених становника

Фото Град Вршац

Локална самоуправа је за реализацију тог капиталног пројекта, укупне вредности 753.400 америчких долара, на наменском конкурсу ЕУ добила 640.390 долара, док је остатак обезбеђен из градског буџета.

Још пре две године је локална самоуправа определила то градско грађевинско земљиште за социјално становање. Сопственим средствима су га урбанистички и инфраструктурно уредили и добили све неопходне дозволе, како би грађевински радови могли да почну. Очекује се да ће то бити на јесен.

- Решили смо да на овај начин, за почетак, омогућимо достојанствен живот за 19 породица, са око 60 чланова домаћинстава, који живе у неодговарајућим и несигурним условима. Они ће бити смештени у новоизграђеним зградама и кућама - каже градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Ови објекти ће у почетку бити у власништву Града, а будући корисници, који ће се бирати путем конкурса, стамбене јединице ће добијати у закуп. Према правилнику донатора пројектних средстава, право да конкуришу имају примаоци социјалне помоћи - Роми, особе са инвалидитетом, жртве насиља и млади који излазе из система социјалне заштите.

- С обзиром на то да се ради о осетљивим групама, за њих ће, у склопу пројекта, бити организоване бројне радионице и едукације, као вид подршке у образовању, запошљавању, здравственој и социјалној заштити - каже Татјана Николић, покрајински посланик из Вршца и члан Мобилног тима за социјалну инклузију Рома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)