ФЕСТИВАЛ "ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ": У Белој Цркви своју традицију представило пет националности

Ј. Ј. БАЉАК

22. 07. 2021. у 15:38

МУЛТИКУЛТУРАЛНИ фестивал „Лепота различитости“, који организује Чешка беседа из села Крушчица, код Беле Цркве, по девети пут је окупио бројна културно-уметничка друштва и фолклорне секције различитих нација и приказао богатство народне ношње, игре и песме.

ФЕСТИВАЛ ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ: У Белој Цркви своју традицију представило пет националности

Фото: Тамара Гојковић

Фестивал је отворен у сали Центра за културу „Бела Црква“, а затворен у Крушчици, где су учесници најпре продефиловали сеоским улицама, а потом на позорници представили своја умећа. Осим фолклораша, наступали су и хорови и певачке групе чешке, српске, румунске, руске и русинске националности.

- Наши гости су кроз народне игре и песме на најлепши начин представили традицију својих националних заједница, док су чешка удружења показала како се воли и негује култура, традиција и матерњи језик, без обзира на то што смо километрима далеко од матичне земље. Морам да истакнем да смо ми овде изузетно прихваћени и подржани од свих институција – рекао је председник Чешке беседе Крушчица Јозеф Ировић.

Манифестацију је подржало и министарство спољних послова Републике Чешке, које је ове године за активности чешких удружења у Србији издвојило више од 23.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)