ОД СВЕТА ОДСЕЧЕНО 100 КУЋА: Временске непогоде задају велике муке становницима виших села у ивањичкој општини

В. ИЛИЋ

21. 07. 2021. у 05:55

ОКО стотину домаћинстава у ивањичком селу Вучак буквално је одсечено од света. Бујични потоци који су настали услед невремена које је претходних дана у неколико наврата захватило ово подручје однели су или оштетили пут до села, али и још десетак путних праваца у ивањичкој општини.

ОД СВЕТА ОДСЕЧЕНО 100 КУЋА: Временске непогоде задају велике муке становницима виших села у ивањичкој општини

Фото Приватна архива

Мештани села Вучак кажу да је вода носиле све пред собом, да су реке текле низ путеве, којим сада једино може да се креће, и то врло тешко, тракторима. На појединим деоницама због великих рупа и вртача ни то није могуће.

- Готово сваке године нам се дешава исто, и то у летњем периоду када се највише ради и када воће и поврће морамо да одвеземо до купаца. А ми не можемо ни да изађемо из куће од потопа. У селу живи 12 деце узраста до две године, али има и старих и болесних и тотално смо немоћни. Оно што смо успели да оберемо од малина, сада немамо како да транспортујемо до купаца, а село Вучак је иначе једино село у Ивањици које нема ни метар асфалта - рекао нам је мештанин Драган Грујовић.

У Општини кажу да је сва расположива механизација већ на терену, али ситуацију додатно отежавају нове падавине. Непроходно је, веле, осам путних праваца.

Фото Приватна архива

Стање на терену није нимало добро, плаши нас што су најавили поновни пљусак, што би могло да докрајчи оно што смо санирали до сада. Стање у селима Глеђица, Вучак и Братљево је критично, и тренутно смо послали механизацију да рашчисти најкритичније тачке на путевима у тим селима. Трудимо се да путеве одржавамо проходним, што нам је сада приоритет - казао је Момчило Митровић, председник Општине Ивањица.

Обилне кише условиле су изливање реке Моравице, што је изазвало квар на магистралном цевоводу у месту Међуречје, где због смањеног дотока воде мештани Ивањице на вишој надморкој висини немају воду.

- Целокупно водоснабдевање на територији града је умањено за 50 одсто. Несташице су највише осетила домаћинства у вишим пределима наше општине. У помоћу су нам притекле суседне општине Чајетина, Ариље и Лучани које су послале своје цистерне и мештани сада користе ту воду, али апелујемо на грађане да је рационално користе како не би дошло до озбиљнијих рестрикција и надамо се ће ускоро бити саниран и тај проблем - додао је Митровић.

МОСТОВИ

И лане су услед поплава и бујичних вода страдала ивањичка села, посебно путеви, а оштећено је или срушено неколико мостова. Још ни та штета није санирана, а Ивањицу је погодила нова непогода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)