ПОДРЖАВAMO И ТРАЧАК НАДЕ ЗА ПОТОМСТВО! У Трстенику суфинасирање вантелесне оплодње за апсолутно све брачне парове

С.Б.

20. 07. 2021. у 17:47

ВЕРОВАТНО да нема општине у Србији, као што је то Трстеник, где су до те мере проширили списак парова са правом за суфинансирање вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе.

ПОДРЖАВAMO И ТРАЧАК НАДЕ ЗА ПОТОМСТВО! У Трстенику суфинасирање вантелесне оплодње за апсолутно све брачне парове

Фото: С.Б.

Не само да су одборници локалног парламента изгласали да се подржавају и парови где жена има до 48 година, већ се помаже и паровима, где проблема са стерилититом има и мушкарац.

Спустили су и критеријуме РФЗО за подршку у вантелесној оплодњи о трошку државе, па је тако у Трстенику могуће добити и до 300.000 динара за поступак ВТО и уколико је дијагностификован секунардни стерилитет, односно пацијенткиња има једно дете зачето природним путем, а стерилитет се јавио касније. Држава финансира један поступак код парова који имају једне дете које је дошло на свет захваљујући ВТО, али уколико се тај поступак оконча без резултата, на други покушај уз финасијску помоћ дражве немају право. Али, и то могу у Трстенику.

- Износ од 300.000 динара покрива малтене у целини процес у приватним или државни установама, а наша општина даје средства и паровима који се на поступак ВТО одлуче у иностраним клиникама-напомиње др Драгица Гочманац - Пајчић, начелница Службе за здравствену заштиту жена.

- Да смо максималним проширењем критеријума урадили праву ствар, указује податак да нам се већ од јуна јавило два пара који су ушли у поступак у ВТО. Врло сам поносна. Ако постоји и најмањи трачак наде да ће наши суграђани са стерилитетом имати потомство, ми ћемо то подржати!

Од 2017.године, Трстеник је кренуо да интензивно улаже у мере популационе политике. Раззлга је, на жалост, било много. У општини живи тек нешто више од 40.000 људи,а између два задња пописа број становника смањио се за 7.000. После равно 30 година, купљени су нови апарати неопходни за Службу за здравствену заштиту жена, колпоскопи (сада их има три), 4Д ултразвук намењен раном отркивању малигнитета, праћењу трудноће, детектовању нежељених патолошких промена у другом стању.

- Осим што смо бацили акценат на набавку опреме, радили смо на обуци кадра, бабица, медицинских сестара, лекара, сада имамо четири гинеколога, а до пре пар година имали смо два - од септембра ће бити могуће организовати и двосменски рад са по два гинеколога у смени - напомиње др Гочманац-Пајчић.

При Дому здравља „Др Сава Станојевић“ отворени су Саветовалиште за психофизичко праћење труднице, као и Саветовалиште за репродуктивно здравље. Кроз неколико дана прорадиће и платформа за теже покретне пацијенткиње, које долазе на прегледе,а захваљујући донацији Пољске, Трстеник ће добити и гинеколошки сто прегледе жена са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)