ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ДЕЧАНИМА!

Д.З.

13. 07. 2021. у 16:22

ОПШТИНА Дечани прогласила је данас ванредно стање због сумње на масовно тровање водом више од 1.500 житеља који су затражили лекарску помоћ и два смртна случаја за која се такође сумња да су прузрокована тровањем водом.

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ДЕЧАНИМА!

Фото: ЕПА

Ванредно стање, како су пренели медији на албанском језику објавио је градоначелник Дечана, Башким Рамосај а сумња се да је узрок тровања неисправна градска вода из водовода “Хидродрини”. и посетиоци светиње.

Иако се и даље очекује одбукцини налаз преминулих особа како би се тачно утврдио узрок смрти две особе, косовски Институт за јавно здравље објавио је да су од шест тестираних узорака воде из Дечана у два узорка пронађене сумњиве бактерије али да се тек очекује лабораторијско испитивање воде.

Иначе, од око 1100 Срба колико их је до 1999 године живело, осим монаха у манастиру, у овој метохијској варошици Срба више нема.Према сазнањима "Новости" на неисправну градску воду монаси су указивали пре неколико година захтевајући анализу али како није било резултата од тада користе искључво флаширану воду.

Иако надомак светиње постоји извор киселе воде, због бацања смећа и иживљавања Албанаца крај извора монаси годинама не користе ни ту воду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)