ПРИЛИКА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ И ПОСЛОДАВЦЕ: Град Суботица и НСЗ расписали конкурсе за запошљавање

Ј. Л.

12. 07. 2021. у 15:33

НАЦИОНАЛНА служба за запошљавање и Град Суботица расписали су јавни позив незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање, док је за послодавце отворен позив за доделу субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, као и конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослени.

ПРИЛИКА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ И ПОСЛОДАВЦЕ: Град Суботица и НСЗ расписали конкурсе за запошљавање

Фото: Архива

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији НСЗ  и имају завршену обуку за развој предузетништва. Додељује се у једнократном износу од 250 хиљада динара, односно 270 хиљада динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих одобрава се послодавцима из приватног сектора, у једнократном износу. Категорије теже запошљивих на које се ова субвенција односи су млади до 30 година, млади у домском смештају, хранитељским и старатељским породицама, незапослени који се налазе на евиденцији незапослених дуже од 12 месеци, особе са инвалидитетом, старији од 50 година, Роми, жене, радно способни корисници новчане социјалне помоћи и жртве породичног насиља.
Јавни позиви су отворени до утрошка расположивих средстава, а најкасније до 30. септембра.
Јавни радови су мера активне политике за запошљавање коју организује Град Суботица, уз пословно-техничку сарадњу са НСЗ, на којима се ангажују незапослена лица у циљу очувања и унапређења радних способности незапослених, као и остваривања одређеног друштвеног интереса. Послодавац може организовати спровођење јавних радова уколико укључи незапослене из категорија лица која посао траже дуже од 12 месеци, радно способних корисника новчане социјалне помоћи, Роме, особе са инвалидитетом, младе до 30 година и лица старија од 50 година. Лица би била ангажована до четири месеца, у складу са расположивим финансијским средствима, а јавни радови се могу спроводити у областима одржавања и заштите животне средине и природе, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре и социјалне заштите и хуманитарног рада. Конкурс је отворен до 23. јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)