ЖРТВЕ И ПРЕ ПУНОЛЕТСТВА: И Суботица на врху листе градова Србије са израженим проблемом трговине људима

Ј. Л.

12. 07. 2021. у 12:04

ВИШЕ јавно тужилаштво у Суботици годишње се суочи са од три до пет случајева трговине људима. Имајући у виду да у целој Србији буде од 30 до 40 подигнутих пријава за ово кривично дело, може се рећи да је, после Београда, Новог Сада, Ниша, Врања и Сремске Митровице, овај проблем и на северу Бачке и те како евидентан.

ЖРТВЕ И ПРЕ ПУНОЛЕТСТВА: И Суботица на врху листе градова Србије са израженим проблемом трговине људима

Фото Ј. Лемајић

По речима Бранислава Ранкова, заменика вишег јавног тужиоца, жртве су најчешће жене старе између 20 и 35 година, мада је било и два случаја где су жртве била малолетна лица.

- Углавном је реч о сексуалној експлоатацији, наравно уз одређене услове - примену силе и претње, како би се одређене особе бавиле тиме. Ове године смо имали само и један случај просјачења - предочава Ранков додајући да су жртве трговине људима најчешће веома рањиве и уплашене, те се у ВЈТ максимално води рачуна о заштити њихове приватности током трајања поступка.

- Када се шаљу саопштења у вези са овим кривичним делом, подаци се своде само на иницијале, а жртве се под посебним околностима доводе на тужилаштво, у пратњи полиције или представника Центра за социјални рад, да би се спречили притисци сарадника извршиоца кривичног дела. Они не бирају средства да изврше притисак на жртве како их оне не би теретиле у кривичном поступку.

ПРОСТИТУЦИЈА Углавном је реч о сексуалној експлоатацији, Фото Н. Фифић

Како заштити жртву била је тема онлајн конференције локалних тимова за борбу против трговине људима из Суботице, Сомбора и Кикинде, на којој су размењена искуства у раду на овој проблематици.

- Жртве трговине људима имају статус посебно осетљивог сведока, то је законска категорија и подразумева да им се мора обезбедити пуномоћник који ће их заступати током трајања кривичног поступка. Виши суд у Суботици има технички капацитет да се лица испитују путем видео-линка, да се сви учесници у кривичном поступку налазе у једној, а жртва у другој просторији, како се не би суочила са лицима која су је до јуче сексуално експлоатисала - објаснио је Ранков.

- Искуства говоре да се жртве налазе у посебном односу зависности према лицима која их експлоатишу. Често се после давања исказа, жртве сместе у Сигурну кућу у Сомбору или објекат у оквиру УГ "Атина" у Београду.

ЦИЉ ОЧУВАЊЕ ПРИВАТНОСТИ

САСТАНАК је једна од бројних активности које организује суботички локални тим за борбу против трговине људима.

- Циљ састанка је да се мапирају ризици и изазови у чувању података приватности жртава, а веома је значајна сарадња цивилног сектора и надлежних институција на овом пољу - објаснио је Илија Ђукановић, члан Градског већа за област социјалне заштите и координатор локалног тима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)