ЖУРКА НА ИБРУ: Одржан традиционални "Весели спуст" (ФОТО)

Г. Шљивић

11. 07. 2021. у 13:46

УЗ НЕИЗОСТАВНЕ трубаче, песму, игру и забаву према свачијој вољи, могућностима и укусу, у недељу је на Ибру, под командом градоначелника Краљева Предрага Терзића као "капетана" пловидбе, одржан традиционални "Весели спуст" – највеселија и у Србији најстарија журка на води која траје већ пуне 32 године!

ЖУРКА НА ИБРУ: Одржан традиционални Весели спуст (ФОТО)

Фото: Г.Ш.

Након поздравних речи "капетана" Предрага Терзића, и Бајагину химну о спусту – "Надувај чамац, попни се на прамац, данас је на Ибру саобраћај густ...", отпочела је овогодишња 32. весела регата. На свему што може да плови или бар плута, трасом дугом 26 километара – од средњовековног Маглича, па све до Краљева – вишечасовном весељу и забави више хиљада сплавара из готово свих крајева Србије,али и из земаља у окружењу као да није било краја. Играло се, певало, мезило и пијуцкало готово на сваком од неколико стотина чамаца и маштовитих пловила, а добар "штимунг" долином Ибра ширило је и бар још хиљаду радозналих посматрача, распоређених на обалама дуж целе трасе.

- На сплаварење долазимо девети пут, за нас је ово празник. Време нас је послужило, наша два пловила сатављена од гума и палета успешно су одолела захтевним брзацима Ибра. Краљевчани су одлични домаћини, видимо се догодине поново – говоре у глас „панонски морнари“ из Новог Сада.

Током пловидбе "спусташи" су прву паузу имали у Богутовцу, а потом и у Матарушкој Бањи, где их је дочекало бесплатно окрепљење – традиционални „сплаварски пасуљ“. Најупорнији овогодишњу регату завршили су у поподневним сатима на градској плажи у Краљеву.

О безбедности спусташа са обале, и на води, бринуле су екипе Дома здравља, Ватрогасно-спасилачке бригаде, Црвеног крста и Кајак клуба "Ибар".

КОНЦЕРТИ

У оквиру манифестације "Весели спуст",Краљевчане и њихове госте на централном градском тргу, у петак је забављао Харис Џиновић, а у суботу Дејан Петровић и Биг бенд. Весело је било на градском базену, где су одржане Игре на води, као и на традиционалној капетанској вечери.

ОЛДТАЈМЕРИ

ДВАДЕСЕТАК "времешних" возила, дуж Ибарске магистрале, од Краљева до Маглича, предводило је колону аутобуса и камиона који су превозили учеснике спуста и пловила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)