ПАРАЋИН ОД ДАНАС ПРЕСТОНИЦА ШАХА : На 14. Међународном фестивалу такмичари из 39 земаља (ФОТО)

З. Рашић

09. 07. 2021. у 20:29

У ПАРАЋИНУ је данас у великој дворани комплекса базена „Престиж“ отворена једна од најпрестижнијих шаховских манифестација у Србији, 14. Међународни шаховски фестивал са око 350 учесника из 39 држава са свих континената.

ПАРАЋИН ОД ДАНАС ПРЕСТОНИЦА ШАХА : На 14. Међународном фестивалу такмичари из 39 земаља (ФОТО)

фото: З. Рашић

Свечаности отварања присуствовао је председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, а у име Општине Параћин, која је покровитељ манифестације, фестивал је отворила, такмичарима пожелела добродошлицу и први потез за шаховском таблом повукла председница Скупштине општине Параћин Славица Јовановић.

фото: З. Рашић

Радоје Маринковић, директор фестивала, подсећа да Параћин има изузетно велику шаховску традицију, још из времена кад је Југославија била друга шаховска сила у свету.

- Били смо препознатљиви у тадашњој Југославији, а то смо и сада. Овај фестивал је надградња, он је један бисер у шаховским надметањима, дружењу и у самој организацији, што је управо и привукло велики број такмичара из целог света. Рецимо, поред осталих, имамо шахисту из Чилеа, што је права реткост, као и судије из иностранства, што све популарише општину Параћин, а ми ћемо се свестрано трудити да то наставимо – напимиње Маринковић.

фото: З. Рашић

И ово издање фестивала, међу најмасовнијим до сада, организовали су Омладински шаховски клуб „Параћин“ и Туристичка организација те општине, а главни терет, као и увек, изнео је мр Саша Јевтић, председник ОШК „Параћин“, захваљујући коме све тече беспрекорно. Први део фестивала траје до 16. јула и оба отворена међународна турнира, А и Б, играју се на „Престижу“. Од 17. јула фестивал мења локацију, па се други део одржава у хотелу „Орбис“ и траје до краја месеца. Ту ће се играти четири затворена турнира за освајање норми за више међународне шаховске титуле.

фото: З. Рашић

Како је објаснио Саша Јевтић, Опен А турнир играју професионални играчи са рејтингом од 2.100 поена и већим, има их око 180, док на Опен Б турниру учествује мало више од 160 шахиста са рејтингом до 2.100 поена. Ново је да се фестивал игра први пут у две сале на базенима „Престиж“. Најбољи играч из Србије, иначе, на Опен А турниру је млади репрезентативац и велемајстор Лука Будисављевић.

Партије са првих двадесет табли се преносе уживо путем интернета, а врло брзо ће бити доступне и све остале партије Опен А турнира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)