ПРЕЧИСТАЧИ ЛЕЧЕ КРИВАЈУ: Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи и Малом Иђошу у завршној фази

Ј. ЛЕМАЈИЋ

10. 07. 2021. у 08:25

ИЗГРАДЊА пречистача отпадних вода у Бачкој Тополи и Малом Иђошу приводи се крају, а то је први корак у заштити реке Криваје и животне средине у овим севернобачким општинама.

ПРЕЧИСТАЧИ ЛЕЧЕ КРИВАЈУ: Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи и Малом Иђошу у завршној фази

Обилазак градилишта / Фото Ј. Лемајић

Реч је о пројектима за које је Покрајинска влада путем Управе за капитална улагања Војводине издвојила више од 1,6 милијарди динара.

- Ово су велике и значајне инвестиције, које се изводе у року, квалитетно и према пројектној документацији. Очекујемо да постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи буде пуштено у пробни рад до краја године, а у Малом Иђошу неколико месеци касније, јер је то захтевнији пројекат - рекао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе, приликом обиласка ових постројења.

- Овај велики посао започели смо пре две године заједно са локалним самоуправама. Остаје нам да изградимо пречистач у Србобрану и помогнемо изградњу канализације, како би ишли ка решењу овог великог проблема.

Пројекат изградње пречистача отпадних вода у Бачкој Тополи, вредан 600 милиона динара у завршној је фази, а када буде комплетиран колектор фекалне канализације, постројење за прераду отпадних вода биће пуштено у пробни рад.

- У току је набавка опреме и уградња софтвера који ће управљати овим постројењем. Пројекат финансира Покрајинска влада, путем Управе за капитална улагања, са 500 милиона динара, и локална самоуправа са 100 милиона. Пробни рад планиран је на јесен и ако се покаже успешним, већ ове године пустићемо у рад ово постројење - објашњава Адриан Сатмари, председник Општине Бачка Топола. - Предуслов за то је комплетна изградња главног колектора фекалне канализације.

Изградња канализације и пречистача помоћи ће да се живот поново врати у реку Кривају. Највеће загађење Криваје је управо у Бачкој Тополи. Она у насеље улази чиста, о чему сведочи Бачкотополско језеро, које је једно од најчистијих у земљи. Из општине излази као еколошка катастрофа, нарочито код села Бајша.

НИ МЕТАР КАНАЛИЗАЦИЈЕ

У ТРЕЋОЈ деценији 21. века општина Мали Иђош, са своја три насеља, нема изграђен ниједан километар канализационе мреже.

- Изградња пречистача и колектора иде по динамици и пројектно-техничкој документацији. Укупна вредност инвестиције је 1,3 милијарде динара - каже Марко Лазић, председник Општине Мали Иђош. - Урадиће се сто километара канализационе мреже и посао ће бити завршен у предвиђеном року. - Када завршимо чишћење Великог бачког канала и реке Криваје моћи ћемо да кажемо да смо урадили важан посао у области заштите животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара