ПЛАШИМ СЕ ДА СЕ СВЕ РАЗУМЕ: Филмови Пурише Ђорђевића током јула у Дому омладине

Танјуг

06. 07. 2021. у 22:48

ПРОЈЕКЦИЈА получасовног филма "Плашим се да се све разуме" (2017) антологијског редитеља Младомира Пурише Ђорђевића биће одржана уз присуство аутора у недељу, 10. јула у сали "Американа" Дома омладине Београда, у оквиру циклуса "ДОК Цинема Мастерс".

ПЛАШИМ СЕ ДА СЕ СВЕ РАЗУМЕ: Филмови Пурише Ђорђевића током јула у Дому омладине

Фото Танјуг

Летњи биоскоп те културне установе представиће документарни филм доајена домаће кинематографије, чије се остварење заснива на пријатељском сусрету са чешким редитељем Јиржијем Менцлом, који је недавно преминуо (1938-2020).

Пуриша Ђорђевић је филм према свом сценарију реализовао у копродукцији две куће - Центар филм и Академски филмски центар Дома културе "Студентски град".

Како наводи 97-годишњи редитељ, са великим чешким синеастом, аутором ремек дела "Строго контролисани возови" и "Шеве на жици", сусрео се у Прагу, на договору о једном заједничком филму.

Онда је долазак Јиржија Менцла у Београд искоришћен поводом ангажмана да режира оперу „Заљубљен у три наранџе“ у Народном позоришту, где ће касније поставити и чувену комедију Вилијама Шекспира - "Веселе жене винџорске".

- Менцл је пристао на мој предлог да његов боравак у Београду искористим сећајући се његовог живота у Прагу, брака и слично. Уз причу из Прага снимљене су сцене како Менцл приступа режији опере. Много документарних сцена у тој режији снимио је из руке Миша Милошевић - објаснио је аутор многих култних домаћих филмова "Јутро", "Девојка", "Сан", "Подне".

Директор фотографије филма "Плашим се да се све разуме" јесте Миодраг Милошевић, док монтажу потписују Сањин Перишић и Милош Кораћ.

Други средњеметражни филм Младомира Пурише Ðорђевића у овом циклусу биће приказан недељу дана касније, 17. јула - "Бранко Ћопић: Мала моја из босанске крупе" (2015), у продукцији Академског филмског центра ДКСГ.

У сарадњи са истим директором фотографије, овај филм на први поглед представља биографске податке великог писца, али праћен додатком о његовим ратним годинама када је изгубио сестру.

- Дакле, ја сам разбио форму документарног филма и на тај начин приказан је у суштини живот Бранка Ћопића - приближио је свој получасовни филм Ђорђевић.

- Оба ова филма доказују још једном мој приступ или боље рећи моју жељу да снимајући филмове, игране или документарне, тражим оне изразе у реализацији који могу да подстакну у тражењу бољих решења, за нас који снимамо. Сваки филм мора да буде и личност аутора - закључио је култни редитељ.

Како истичу из циклуса "ДОК Цинема Мастерс", документарни филм је пуноправна филмска форма, која након промењивог развоја, у претходне две деценије доживљава ренесансу у Србији, што се односи на садржајно, тематски, стилски и наменски различите филмове.

У недостатку биоскопа, у којем би домаћа публика могла редовно или бар учестало да прати документарна филмска остварења, дирекција Дома омладине Београда је подржала иницијативу реализације филмских пројекција домаћих документарних филмова, једном месечно у летњем и зимком циклусу, у оквиру програма "ДОК Цинема ДОБ".

Два пута месечно, током лета, у оквиру програма "ДОК Цинема Мастерс" биће приказани класици краткометражног и дугометражног документаног филма, чији су аутори редитељи који су већ исписали историју домаће кинематографије.

Све филмске пројекције ће бити праћене разговором модератора са гостима, претежно ауторима филма, а пре Ђорђевића, у овом циклусу гост је био Желимир Жилник са пројекцијом својих филмова.

Аутор и модератор програма је продуцент Јована Николић.

Пуриша Ђорђевић је у каријери снимио више од 50 кратких и документарних филмова, где он сам истиче биографско остварење великог драмског писца Александра Аце Поповића, филм о књижевнику Милораду Павићу, дело о Буди Давидовићу, носиоцу две Карађорђеве звезде из Првог светског рата.

Његов филм „Деца са границе“ је приказао живот Славка Воркапића, америчког редитеља, монтажера и теоретичара филма српског порекла, а то остварење је 1968. године приказано у званичном програму фестивала у Кану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)