МЕСТО ЗА ОДМОР 400 АКАДЕМАЦА: Новац обезбеђен из кредита Банке за развој Савета Европе

Ј. Лемајић

22. 06. 2021. у 06:22

ИЗГРАДЊА Студентског одмаралишта на Палићу улази у завршницу, односно у току је трећа фаза радова - вредна 3,1 милион евра - после које ће академцима из читаве Србије бити доступно још 210 лежајева.

МЕСТО ЗА ОДМОР 400 АКАДЕМАЦА: Новац обезбеђен из кредита Банке за развој Савета Европе

Фото Ј. Л.

До сада је, током прве две фазе, уложено такође око три милиона евра, а завршени су објекат кухиње, сала са више од 300 места и собе са 210 кревета.

- После завршетка грађевинских радова, остаје да решимо питање снабдевања топлотном енергијом и да, у складу са пројектном динамиком, објекти буду потпуно завршени до фебруара идуће године. Имајући у виду да је Палић једна од најпрестижнијих дестинација у Србији и Војводини, садржаји ће бити доступни и у комерцијалне сврхе, јер студентска одмаралишта имају могућност да послују на тржишни начин и имају сопствена средства, из којих касније могу да се надограђују - најваљује Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја. - Свега овога не би било да Влада Србије није у претходном период испреговарала кредит код Банке за развој Савета Европе и почела да гради овај импозантни комплекс. Студенти ће овде имати бројне едукације, а стеченим знањима ће допринети развитку Србије и тако остати у земљи. Влада Србије током претходних десет година ради на томе, а ово је један од симбола те политике и надам се да ћемо наставити у истом правцу.

У Студентском одмаралишту су донедавно били смештени академци са Економског факултета, а за наредну годину је планирана и "Грађевинијада" у Суботици, која би такође требало да угости више стотина учесника. Зато сви са нестрпљењем очекују да отвори своја врата у пуном капацитету.

Комплекс се налази на површини од 4,5 хектара, са више од 2.700 квадрата смештајног и пратећег простора - укључујући и терене за спорт и рекреацију. У току је реновирање постојећих и изградња нових објеката, а комлекс ће садржати ресторан са кухињом, смештајне павиљоне, управну зграду, објекте за културно-забавне и конгресне садржаје, те за друштвене и рекреационе активности, уз свлачионице, базен са кафеом, летњу учионицу и низ отворених спортских терена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)