ПАРТНЕРСТВО ЗА ЕКОЛОГИЈУ И МАЊЕ РАЧУНЕ: ЈКП "Горњи Милановац" тражи приватника за заједничку производњу топлотне енергије

М. Бошњак

22. 06. 2021. у 06:45

ТОКОМ недавне хитне седнице, са само једном темом, Скупштина општине у срцу рудничко-таковског краја је усвојила Одлуку о пројекту јавно-приватног партнерства за дугорочну испоруку топлотне енергије систему даљинског грејања "ЈКП Горњи Милановац".

ПАРТНЕРСТВО ЗА ЕКОЛОГИЈУ И МАЊЕ РАЧУНЕ: ЈКП Горњи Милановац тражи приватника за заједничку производњу топлотне енергије

Фото: М. Бошњак

И то из будуће котларнице, која ће комбиновано користити биомасу и гас, што ће бити први приватни предузетнички подухват са Јавно-комуналним предузећем чији је оснивач овдашња локална самоуправа.

Још је значајније то што ће та котларница угасити оне још постојеће - на мазут - одавно препознате као загађиваче ваздуха током зимске сезоне. Ново постројење биће изграђено уз кoмпанију "Звезда - Хелиос", а почетак радова је најављен за септембар.

- Тендер ће бити отворен 60 дана, после којих ће јавно-комунално предузеће одабрати партнера и са њим сачинити уговор о којем ће се, на карју, изјаснити одборници локалне Скупштине. Од приватника се очекује да изгради постројење и преузме управљање, што значи да градска фирма више неће имати раднике задужене за одржавање котлова, јер то више неће бити у њеној надлежности. Општина обезбеђује само земљиште на којем ће ново постројење бити изграђено, а котлови ће бити у власништву приватног партнера све док траје уговор. После евентуалног прекида или истека тог аранжмана, опрема остаје у поседу локалне самоуправе - истиче председник Општине Дејан Ковачевић, наглашавајући да ово не подразумева приватизацију, а доноси корист у виду дугорочности уговора и стабилности испоруке топлотне енергије.

Фото: Општина

Дејан Ковачевић

Будућа топлана ће, иначе, бити повезана са две постојеће котларнице - у Ломиној и Железничкој улици.

- Сва улагања у њену изградњу, као и у повезни топловод, падају на терет приватног партнера, од којег ће јавно-комунално предузеће откупљивати топлу воду и дистрибуирати је грађанима, уз наплату топлотне енергије. Осим еколошке добробити, односно смањења штетних гасова од сагоревања мазута, пројекат обезбеђује и економске погодности. До сада је за мегават-сат издвајано 85,30 евра, а нова предвиђена цена износи 53,43 и донеће уштеду од чак 33 одсто, што ће директно утицати и на смањење рачуна грађана - закључује Ковачевић.

ОПОЗИЦИОНА КРИТИКА

- БИЋЕ много питања и недоумица. Од кога ће потрошачи куповати топлотну енергију, од ЈКП "Горњи Милановац", или од тог бизнисмена? А, проблеми са дрвном биомасом у Србији су све већи, нема је довољно, а за нову котларницу ће бити потребне тоне и тоне. С друге стране, гаса има довољно - поручују из опозиционог Таковског покрета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)