АФРИЧКА КУГА У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Претпоставља се да је дивља свиња стигла из Румуније

Ј. Ј. Баљак

17. 06. 2021. у 07:15

АФРИЧКА куга стигла је у јужни Банат! У отвореном ловишту Вршачких планина, на потезу између села Мало Средиште и Гудурица, у уторак је пронађен "свеж" леш прасета дивље свиње, за које је анализом утврђено да је било заражено овом сто одсто смртоносном болешћу.

АФРИЧКА КУГА У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Претпоставља се да је дивља свиња стигла из Румуније

Фото: Ј. Ј. Баљак

То је подигло на ноге све надлежне институције, које ће сада још више појачати контролу, како зараза не би дошла до сточарских фарми и домаћинстава у том региону, али и шире.

Претпоставља се да је угинула јединка дошла из Румуније, где је афричка куга регистрована још пре више од три године. Њу је пронашао ловочувар Шумске управе "Вршац" на око 500 метара од границе са том земљом. Такође, ловочувари су истог дана са друге стране планине, према селу Сочица, пронашли још један леш ове дивљачи, за који се још чека потврда да ли је био заражен или не.

- Откако је 2018. афричка куга почела да се приближава Банату из правца Румуније, највећа бојазан била је управо од дивљих свиња, јер оне слободно прелазе из једне у другу земљу. Сада је најважније да се та крда мапирају и да им се ограничи кретање, како се зараза не би ширила. Санитарни одстрел засада није опција, јер би тиме само растерали јединке и тако добили неконтролисана жаришта на више места - указује Зоран Керкез из вршачке ветеринарске станице "Вет" д.о.о., која је задужена за контролу домаћих свиња у 19 пограничних насеља у том делу Баната.

Фото: Танјуг/АП

У овој ситуацији велика одговорност је на тамошњим ловцима, чији је задатак да прате ситуацију на терену. Они су се и до сада веома одговорно понашали по том питању. Упоредо ће бити појачана и контрола јужнобанатских фарми и сеоских домаћинстава, које представљају прву одбрамбену линију за много веће фарме у Бачкој и Срему.

ЈЕДАН ОБОЛИ, СТРАДАЈУ СВИ

АФРИЧКА куга је сто одсто смртоносна, јер за њу нема лека. Уколико само једна јединка оболи, еутаназија мора да се уради над свим свињама у крду, како се болест не би даље ширила. Не постоји опасност да се она пренесе на човека или друге врсте животиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима