ХИТНО ИСЕЉЕНО 160 МАЛИШАНА: Радови тресу зграду вртића, угрожена безбедност деце у Суботици

Ј. Лемајић

15. 06. 2021. у 08:34

ПОШТО грађевински радови тик поред вртића "Полетарац" у Суботици озбиљно прете да наруше статику зграде, а тиме, наравно, и безбедност 160 малишана који у њему бораве, управа Предшколске установе "Наша радост" одлучила је да објекат привремено затвори.

ХИТНО ИСЕЉЕНО 160 МАЛИШАНА: Радови тресу зграду вртића, угрожена безбедност деце у Суботици

Фото Ј. Л.

Одлука је донета на основу стручног мишљења лица задужених за безбедност и здравље на раду, а малишани ће бити распоређени у околне вртиће.

- При извођењу радова на ископу земље за темељ зграде на парцели поред вртића, а који је предвиђен да се гради на самој граници суседне парцеле са дворишним делом и делом објекта, постоји могућност да дође до повећања удубљења пукотине и већих оштећења, што би могло да угрози стабилност објекта вртића - објашњава Небојша Маркез, директор ПУ "Наша радост". - У петак смо добили званичан допис да може ово да се деси и одмах смо реаговали. Пре овога, примећена су оштећења зида у дворишном делу објекта, те је тај део затворен и деца ту више нису одлазила на играње. Сада изнад зида за који постоји могућност да се уруши налазе се три васпитно-образовне групе, а постоји могућност урушавања комплетног вртића. То наравно нећемо допустити. Не могу да говорим колико ће ово трајати, али док се год не стекну услови да деца безбедно бораве у вртићу они се неће враћати.

Родитељи малишана која иду у вртић "Полетарац" већ дуже време указују на опасност која у сваком тренутку вреба њихову децу.

- У последњих десетак дана постоји објективна могућност да безбедност наше деце буде угрожена. Пре тога смо приметили да су нам деца једном несигурном оградом одвојена од градилишта. Родитељи су почели да се буне, у неколико наврата смо тражили да грађевинска инспекција изађе на терен јер је због поткопавања темеља почела да подрхтава зграда вртића - каже Мајда Кнежевић, мајка петогодишње девојчице.

ИНВЕСТИТОР: НЕМА БОЈАЗНИ

НАШИ радови ни на који начин неће утицати на физичку и здравствену безбедност деце. Обезбеђењем грађевинске ограде око самог градилишта, укључујући и дечје обданиште и његово двориште, спречили смо било какав физички приступ деце ка грађевинском земљишту и могуће консенквенце било каквог догађаја који угрожава физичку сигурност - наводи се у саопштењу инвеститора компаније "Бомакс".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)