МИНИСТАР РУЖИЋ: Школа у Новом Пазару симбол како образовни систем Србије треба да изгледа

Н. Кочовић

14. 06. 2021. у 15:14

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић боравио је у посети Новом Пазару где је обишао радове на реконструкцији Основне школе “Братство” која ће, како је оценио, бити једна од најмодернијих у Србији.

МИНИСТАР РУЖИЋ: Школа у Новом Пазару симбол како образовни систем Србије треба да изгледа

Фото: Н.Кочовић

У реконструкцију и доградњу нових учионица у овој школи, као и изградњу затвореног базена, уложено је преко пет милиона евра, а када буде завршена биће, сматра министар, међу пет најбоље опремљених у Србији.

- Основна школа “Братство” је најбољи пример и симбол како наш образовни систем треба да изгледа. Због ње се не морамо стидети и можемо се такмичити и са знатно развијенијим земљама западне Европе. Нови Пазар је најмлађи град у Србији, велика су инфраструктурна улагања, ова школа то показује – рекао је Ружић.

Он је додао да је из фонда Министарства издвојено још 56 милиона динара за инфраструктурне радове у три школе.

- За изградњу фискултурне сале у Основној школи “Јован Јовановић Змај” опредељена су 34 милиона динара и надам се да ће она бити завршена до новембра, ако не и раније. Такође, издвојили смо још 22 милиона динара за реконструкције и инвестициона одржавања у школама у Дежеви и Лукарима. То су најбољи докази односа државе према Новом Пазару – нагласио је министар.

Он је најавио и да ће, уз сарадњу са Светском банком, бити реализован “грандиозан пројекат” изградње новог вртића, вредног 1,2 милиона евра.

- Очекујемо да тендер за изградњеу вртића буде расписан у септембру и да ће већ следеће године Нови Пазар имати нови објекат којим ће бити дуплирани смештајни капацитети и смањене листе чекања – поручио је Ружић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац рекао је да локална самоуправа има одличну сарадњу са Министарство просвете и Владом Србије и да су претходних година забележена рекордна улагања у образовање.

- Изградња новог вртића “Наше дете” ће пуно значити, као и улагања у овим школама. Локална самоуправа ће, уз подршку Министарства и Владе, наствити да улаже у образовање како бисмо створили што боље услове за ученике и наставнике, како у граду, тако и на сеоском подручју. Сматрамо да је улагање у образовање најбоља инвестиција за будућност – поручио је Бишевац.

Директор Основно школе “Братство” Дејан Кулунџић казао је да ће радови на рекострукцији те школе бити окончани за око месец дана и да ће та установа бити “репер како све школе у Србији треба да изгледају”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)