ТАКСА НА ВОДОМЕР СУДИЈСКА ГРЕШКА? Укинути намет на комуналним рачунима у Оџацима Врхни суд сматра обавезом у Равном Селу

З. Рајић

14. 06. 2021. у 07:26

Такса на водомер тврдокорно опстаје на рачунима за воду, чак и уз подршку правосудних органа, иако је републичка инспекција потврдила да јавна комунална предузећа не смеју да наплаћују ову дажбину, јер мерач потрошње воде припада њима, а не корисницима. Ову таксу је као неспорну недавно истакао судија Врховног касационог суда у Београду Божидар Вујичић, на шта је реаговао Душан Мирковић, стоматолог и еколог из Оџака.

ТАКСА НА ВОДОМЕР СУДИЈСКА ГРЕШКА? Укинути намет на комуналним рачунима у Оџацима Врхни суд сматра обавезом у Равном Селу

Водомери су имовина комуналних предузећа / Фото Душан Мирковић

Инспекција је дала за право Мирковићу, који је девет година упорно доказивао да је накнада за одржавање водомера неоснована, због чега је крајем прошле године укинута у оба комунална предузећа у тој општини - ЈКП "Услуга" и ЈКП "Брестком".

- Упутио сам апел удружењима грађана широм Србије да се у својим општинама и градовима заложе за брисање таксе на водомер са комуналних рачуна, на којима се ово задужење води под различитим именима. У контакту сам и са адвокатима, спремним да заступају грађане у тужбама за повраћај новца од бесправно уведеног намета - рекао је Мирковић.

Међутим, председник већа судија Врховног касационог суда (ВКС) у Београду Божидар Вујичић навео је накнаду за одржавање водомера као аргумент за обавезно плаћање воде у Равном Селу, у општини Врбас. ВКС је на ревизију вратио пресуде Основног суда у Врбасу и Вишег суда у Сомбору, којима је Божидар Царичић из Равног Села ослобођен плаћања рачуна за воду са образложењем да није исправна, јер садржи прекомерне дозе арсена.

- Нижестепени судови су пропустили да утврде да ли је тужени Царичић дужан да плати износе из рачуна који се односе на накнаду за одржавање водоводног прикључка - предочио је Вујичић.

Мирковић је затражио да судија достави информацију о правном основу по којем је "Комуналац" у Врбасу увео таксу на водоводни прикључак у Равном Селу и осталим насељима у тој општини.

- Очекујем да судија одговори по ком су закону грађани дужни да плаћају накнаду за туђу имовину - каже Мирковић.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ АДВОКАТИ

АДВОКАТИ Наташа Булатовић из Новог Сада и Петар Ковачевић из Сремске Митровице заинтересовани су да помогну потрошачима у Оџацима, који желе да им буде враћен новац од таксе на бројило. Булатовићева чека да незаконитост наплате таксе констатује Уставни суд, којем је Мирковић у том смислу поднео иницијативу прошлог лета. Пошто је такса у Оџацима у међувремену поништена, Ковачевић напомиње да је "непотребна оцена за нешто што није на снази".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)