ЈАГМА ЗА ЈАГОДАМА КРАЈ ПУТА: Породица Саше Илића из села Балајнца недалеко од Деспотовца на оригиналан начин пласира своју робу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

14. 06. 2021. у 08:25

ТЕК убране јагоде истог момента могу да се купе у дрвеној кућици, постављеној тик уз њиву, на раскрсници путева који воде за Свилајнац и Деспотовац! Тога се досетио Саша Илић (46), глава пољопривредног газдинства "Голд ред" из Балајнца код Деспотовца.

ЈАГМА ЗА ЈАГОДАМА КРАЈ ПУТА: Породица Саше Илића из села Балајнца недалеко од Деспотовца на оригиналан начин пласира своју робу

Локал на раскрсници / Фото З. Глигоријевић

И, презадовољан је, јер, иако на пијаци цена јагода пада сваког другог дана, па је синижена на 150 динара по килограму, он сваког дана прода од 250 до 300 килограма овог воћа по цени од 230 динара и каже да неће да спушта цену. Јер, његове јагоде нису прскане и квалитетне су.

- Кућицу смо направили прошле године, а сада смо је модернизовали, увели струју и воду, тако да са супругом Татјаном и сином Александром продајемо и до 19 сати. Нигде у околини нема сличног објекта, па зато волим да кажем да се јагоде најбоље продају на асфалту. Хладњачари плаћају 90 динара по килограму. Катастрофа! Ту нема зараде - каже Илић и додаје да је продају повећао за 40 одсто више него лане, па ће, ако "математика" буде добра, повећати засаде.

Јагоде купују не само они који пролазе овим путевима, већ и стални купци из околних градова, који долазе само по њихове јагоде. Када оде на деспотовачку пијацу, сву количину прода до поднева.

Фото З. Глигоријевић

Илићи јагоде узгајају на хектар и 30 ари "на отвореном", а ове године су их први пут засадили у два пластеника, па очекују род од око осам тона. Почели су на само 40 ари, а сада су највећи произвођачи у општини.

- Дефинитивно ћемо да пређемо на пластеничку производњу. Већ у јулу ћемо да урадимо још један пластеник на 40 ари. Лане сам направио 90 литара ракије "ред голд". Иако је флаша 2.100 динара, дневно продам једну до две. Татјана сваког трећег дана скува и по двадесетак килограма џема, а спремала је и слатко, за које ове године нема времена. Али, ако купци препознају квалитет, проширићемо асортиман - поносно ће Илић, који се са Александром бави и изградњом плантажа јагода по систему "кључ у руке".

МУШТЕРИЈЕ

ДРВЕНА кућица поред пута показала се као пун погодак, па се дешава чак и да се створи ред на штанду. Углавном, сви долазе због квалитета Илићевог воћа.

- Годинама купујем јагоде од њих. Боље је да једемо оне које су убране тог дана, него да купујемо у маркету, јер не знамо ни одакле су, ни колико стоје - каже Данијела Јеремић из Деспотовца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)