ДОКТОРКА И УМЕТНИЦА: Гинеколога др Лидију Петровић у Врању познају и по необичном хобију

Јелена Стојковић

13. 06. 2021. у 08:38

ГИНЕКОЛОГА Лидију Петровић (61) пацијенткиње у Врању познају као жену која им са осмехом помаже да безбедно прођу кроз период трудноће, а она сама каже да није имала дилему око специјализације јер је била фасцинирана тиме да стално учествује у процесу најважнијег стварања, стварања живота.

ДОКТОРКА И УМЕТНИЦА: Гинеколога др Лидију Петровић у Врању познају и по необичном хобију

Др Лидија Петровић / Фото Ј. Стојковић

А, њени најближи и пријатељи знају да Лидија у свом дому у центру Врања ствара и права мала и велика уметничка дела. Породични дом је препун предмета којима је Лидија утиснула свој лични печат, претварајући неке наизглед обичне ствари, попут сијалице или морских каменчића, у праве уметнине.

Још на улазу у кућу дар домаћице је видљив, прави мозаик на зиду настао је од каменчића сакупљаних на плажама. Она није дозволила да то буду само пуки сувенири који негде у кући сакупљају прашину, већ им је утиснула душу претворивши их у кућице, дрво и сунце стварајући призор попут оних са некадашњих разгледница са мора.

- Поред уметности, наша породична страст су путовања. Кад год нам се укаже прилика путујемо са кумовима и некако волим да са тих путовања понесем бар по један каменчић. Овај мозаик чине каменчићи са разних плажа - започиње причу др Лидија Петровић.

ДОК нам показује бројне предмете који красе њен дом, она се са осмехом присећа како је све почело. Још у школи је волела да слика, а њени предмети израђени на часовима општетехничког образовања су увек били најбољи. Касније је као девојка своју креативност и потребу за стварањем допунила тиме што је себи шила хаљине, користећи чувене кројеве из часописа "Бурда".

- Онда сам кренула на факултет који је изискивао сву моју пажњу и слободног времена није било, онда је на ред дошла породица, затим одгајање деце, тако да је страст за стварањем била "на чекању" - прича Лидија.

Фото Ј. Стојковић

Пре десетак година Лидија се поново враћа својој љубави, почело је са савлађивањем технике декупажа, а онда су уследиле и друге технике, па су тако њене веште руке од старе кухиње створиле јединствену комоду која краси дневну собу. Сточићу који је породично наслеђе је враћен стари сјај и сада краси једну од просторија у кући, на тераси су оплемењена стара бурад и претворена у сталке за цвеће, а стара врата која воде у оставу офарбана и украшена па изгледају као да су илустрација за неку књигу бајки.

КАМЕНЧИЋИ су постали пингвини, али и јединствени украси необичних ускршњих јаја чија колекција расте из године у годину. На плафону је и необичан паук, настао од сијалице и мало жице.

Фото Ј. Стојковић

- Ја сам потпуно самоука, али сам захвална савременим технологијама, јер захваљујући интернету стално учим и сазнајем нешто ново. Размењујем искуства о техникама и материјалима и тако настају нови предмети или оживљавају стари, у зависности од тренутне инспирације - каже докторка Лидија.

Она за своје радове користи само три елемента - камен, глину и акрил. Дванаестогодишња унука Јана је највећи поштовалац њених радова, саветодавац, а тренутно и идејни творац јер бака по идеји унуке сада ствара кућицу у облику печурке.

- Породица ми је велика подршка, супруг, син и ћерка, али Јана ми у последње време и помаже. Вешта је са глином и мислим да сам на њу пренела своју страст за уметношћу - прича докторка Лидија.

У дому породице Петровић празници су посебно лепи, јер је за Лидију сваки Усркрс, Божић и Нова година, повод да свој дом оплемени неким новим детаљем или украсом. Никада није продала ниједан предмет који је створила, углавном ради за своје потребе или их поклања. Колекција од преко 50 предмета полако расте па се Лидија нада да ће једног дана на изложби у свом родном граду моћи да презентује своје радове.

Фото Ј. Стојковић

ХОБИ "ЧЕКА" ПЕНЗИЈУ

ДОКТОРКА Лидија Петровић каже да јој је до пензије остало још неколико година и на то гледа са радошћу јер ће онда моћи да своје време у потпуности посвети свом садашњем хобију. Засада успева да по сат времена дневно одвоји, јер је потпуно посвећена својим пацијенткињама и породици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)