ПЛЕТЕНИЦА ЈОЈ ДОДИРУЈЕ ПЕТЕ: "Рекорд" Милене Лукић из Јагодине - негује косу од 160 центиметара

Зорица Глигоријевић

13. 06. 2021. у 07:13

МИЛЕНА Лукић (32), родом из Јагодине, која са супругом Добрицом од 2007. године живи у Баточини, има најдужу косу у Србији. Висока је 167 центиметара, а коса јој је краћа само седам центиметара.

ПЛЕТЕНИЦА ЈОЈ ДОДИРУЈЕ ПЕТЕ: Рекорд Милене Лукић из Јагодине - негује косу од 160 центиметара

Милена Лукић испред водоскока у Јагодини / Фото З. Глигоријевић

На Сабору "Прођох Левач, прођох Шумадију" последњих шест година заредом, не рачунајући прошлу годину, када није одржан, побеђивала је у категорији најдужа плетеница.

ДУГУ косу има одмалена, мада би се повремено ошишала кратко. Од 2012. почела је само да скраћује врхове, да јој не би "процветали". Коса јој је таласаста, па делује краће, али док је пере она гази по њој.

- Одржавање овако дуге косе је веома тешко. Нарочито зими, када је перем једном до два пута недељно. Увек морам да стојим у туш-кабини да бих је опрала. Потребно ми је сат и по до два сата. Док сам користила обичне шампоне, била ми је тешка и једва сам издржала да је не ошишам. Срећом, од када сам пронашла природни шампон од мелема и природне мелем капи, коса ми је лепршава, лака и глатка. Дуго сам трагала и за четком, пошто су пуцале док се чешљам. Муж ми је често говорио да не може да заради само за моје четке - шали се Милена, и додаје да је веома поносна на своју косу.

Милена на Сабору / Приватна архива

НЕКАДА би је болеле руке док се чешља, јер и то траје сат времена. Неретко би плакала. Супруг би је бодрио, понекад би јој опрао косу, очешљао, па чак и сплео плетеницу. Његова идеја је била и да се такмичи на левачком сабору.

- Коса ми је дужа од кројачког центиметра од 150 центиметра. Иако другим девојкама косу мере од темена, а мени мере од потиљка и центиметар опет не може тачно да измери дужину. Не љутим се, јер нико не може да ми парира. Најпоноснија сам када посетиоци дођу да се фотографишу са мном. Ипак, најјачи утисак са Сабора на мене је оставио један новинар који ме је питао да ли имам пуно удварача и да ли ћу да се удам кад завршим школу. Делујем младолико и још када обучем народну ношњу, нико не може да ми процени године...

ПОНУДЕ

КАДА се пре пет година такмичила на Сабору, преко "Фејсбука" јој је од једног удружења стигла порука да би могла да донира косу за децу која болују од карцинома. Пошто је схватила да није реч о озбиљном удружењу, одбила је понуду, а онда су од њих почеле да јој стижу непримерене поруке.

- Нисам размишљала о донацији косе, али када би стварно требало неком детету, одсекла бих део косе и поклонила бих му. Мени би коса поново порасла. Од фризера нисам добила ниједну понуду за откуп косе, али не постоји цена за коју бих то урадила - каже Милена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)