ОБНОВА ОВЧАР БАЊЕ: Оживљавање Овчарско-кабларске клисуре почиње већ средином јуна

В. ИЛИЋ

07. 06. 2021. у 07:26

СРЕДИНОМ јуна би требало да започе ревитализација Овчар Бање, а најпре ће се градити Природњачки музеј - на месту садашње школе у којој већ десетак година, једноствано, нема ђака.

ОБНОВА ОВЧАР БАЊЕ: Оживљавање Овчарско-кабларске клисуре почиње већ средином јуна

Данашњи изглед Бање / Фото В. Илић

Подсетимо, Влада Србије је недавно градоначелника Чачка Милуна Тодоровића поставила на место председавајућег Радне групе за уређење и развој Овчарско-кабларске клисуре, а чланови су још, поред државних секретара у разним министарствима, и представници Српске православне цркве, и први човек Лучана Миливоје Доловић, и одговорни из јавних предузећа "Србијаводе" и "Путеви Србије".

- Градиће се амфитеатар, као и трг, а реконструисаће се и зграда поште. Са 25 милиона динара, држава ће инвестирати потпуну обнову зграде Железничке станице. У току године нас очекује и изградња приступне саобраћајнице за врх Каблара, односно видиковца. Пре две године, локална самоуправа у Чачку и Министарство привреде су уложили милион евра у изградњу 2.700 метара пута, а остало је да се овог лета заврши деоница од 280 метара. Потом на ред долази још 2.100 метара саобраћајнице, са "краком" до видиковца и, наравно велики паркинг за аутобусе и аутомобиле - објашњава Тодоровић.

Влада Србије ће током ове године издвојити години 150 милиона, на име инвестиција у заштићено подручје Овчарско-кабларске клисуре, које се простире на око 5.000 хектара. Од тога, 90 одсто територијално припада Чачку, а остатак Лучанима.

- Почетком лета започињемо вађењем трске и смећа које постоји у језеру Међувршје. Такође, веома смо близу да се са Владом Мађарске договоримо око инвестиција за чишћење комплетног језера. У плану је и изградња још једног пристаништа - најављује градоначелник Чачка.

Овчар Бања ће, како је планирано, добити и нове хотеле високих категорија, као и спортске садржаје, а крајњи циљ Радне групе је да за три године ово постане једна од три најлепше бање у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Крили од деце да им је отац убио мајку - син је ипак знао и ћутао! Како рећи да је тата пуцао мами у главу?