ПОЉОПРИВРЕДА СЕ БАШ ИСПЛАТИ: Николићи обрађују 40 хектара земље у Проштинцу, код Свилајнца

Зорица Глигоријевић

06. 06. 2021. у 07:13

МИНДИ, Мина, Исидора, Богданка, Јулија, само су нека од имена на таблама изнад јасли крава у стаји Николића из Проштинца, код Свилајнца, а Руф и Хуго имена телади.

ПОЉОПРИВРЕДА СЕ БАШ ИСПЛАТИ: Николићи обрађују 40 хектара земље у Проштинцу, код Свилајнца

Николићи у свом дворишту / Фото З. Глигоријевић

Ова седмочлана породица једна је од само четири које се озбиљно баве пољопривредом и обрађују највише, 40 хектара своје и земље у закуп. Вредни и сложни, Николићи су уиграни тим, па свако ради све послове, а ангажују и сезонске раднике.

- Чим се нека крава отели, смишљамо имена за теле. Свако да неки предлог и телету дамо име које нам се највише допадне. Онда поставимо таблу изнад јасла. Нисам видела да то неко ради у нашем селу - кроз осмех прича Мила.

НАЈЗАНИМЉИВИЈЕ и за сваку похвалу је што ћерка Мирјана једина у околини ради са свим пољопривредним машинама, а једино не вози комбајн.

- Орем, тањирам, дрљачим, скупљам сено, возим велику пресу. Највише волим да возим моју "раковицу" и не дајем је другима. Ништа ми није тешко. Устајем око шест сати ујутро. Када имамо сено у пољу, радимо и до пола ноћи. Немамо ни годишњи одмор. Иако је већина мештана на привременом раду у иностранству, ми смо решили да останемо на имању, јер се неколико генерација мојих предака бавило пољопривредом. Нисмо се покајали - каже Мирјана Николић, и додаје да је у Проштинцу било око 100 домаћинстава, а сада их је само 58.

Мила Николић у стаји / Фото З. Глигоријевић

НИКОЛИЋИ имају све пољопривредне машине, које су сами купили без субвенција државе. Имају два комбајна, шест трактора, све прикључне машине за обраду земље, машину за балирање сена, силос...

- Узгајамо кукуруз на 10 хектара, пшеницу на 14 хектара, остало је под детелином, луцерком, овсем, јечмом. Део продајемо, а део остављамо за исхрану животиња. Пољопривреда се исплати, јер ако је цена једног производа мала, зарадимо на нечему другом - оцењује Мирјанин супруг Слађан.

Мирјана Николић / Фото З. Глигоријевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)