ЦРНИ ЛЕШИНАР ИЗ КОМШИЛУКА: Орнитолог из Пирота Иван Меденица снимио ретку врсту црног орла

В. ЋИРИЋ

31. 05. 2021. у 06:33

ПИРОТСКИ орнитолог Иван Меденица (на слици) је успео да сними црног лешинара, ретку врсту орла која је у Србији одавно ишчезла.

ЦРНИ ЛЕШИНАР ИЗ КОМШИЛУКА: Орнитолог из Пирота Иван Меденица снимио ретку врсту црног орла

Фото В. Ћирић

Грабљивица коју називају и "небеском крстарицом", или "суп- старешином", већа је и снажнија од белоглавог супа, чија су станишта у кањону Увца.

- Ова врста орла је у Србији виђена само неколико пута. Јединке које се у суседној Бугарској сателитиски прате шаљу сигнал да прелећу подручје Србије, а нарочито предео око Пирота.

Уколико са популацијом у комшилуку све буде у реду, у наредним годинама можемо да очекујемо све већи број јединки и на нашем подручју, али је потребно да уредимо хранилишта и на Старој планини. Иначе, јединка коју смо снимили изнад Белаве је наставила лет ка кањону реке Јерме - каже Меденица, иначе стручни сарадник нишког Завода за заштиту природе, који је птицу снимио са биологом Данилом Панићем.

Фото Приватна архива

После објаве о томе шта је снимио, у Пирот се јавио бугарски колега Емилијан Стојанов и представио комплетну путању лета птице која на себи има одашиљач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)