СЕЋАЊЕ НА ТИВАДАРА ВАЊЕКА: Зрењанински музеј организује камерну поставку (ФОТО)

Б.Г.

28. 05. 2021. у 17:24

ПОВОДОМ 40 година од смрти сликара Тивадара Вањека, 29. маја 1981. године, зрењанински Музеј до 30. јуна организује камерну поставку "Сећање Тивадар Вањек" која се налази у легату овог уметника у оквиру сталне поставке Уметничког одељења музеја у Зрењанину.

СЕЋАЊЕ НА ТИВАДАРА ВАЊЕКА: Зрењанински музеј организује камерну поставку (ФОТО)

Фото: Музеј Зрењанин

Поставка, коју је приредила Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, представља део неизлагане заоставштине и документације овог уметника, који у Велики Бечкерек долази након студија сликарства у будимпештанској Слободној школи. Бавио се фотографијом, био је члан "Великобечкеречких импресиониста" и "Банатске групе", излагао самостално и колективно, активно учествујући у ликовном животу града. Био је један од оснивача Уметничке колоније у Ечки и први управник зрењанинске Савремене галерије.  

- Тивадар Вањек је поклонио  преко 250 својих дела Зрењанину, из свих фаза његовог рада, од прве слике „Сеоски лола", преко импресионистичких и екпресионистичких дела, до проналажења сопственог стила 1957. године, када је настала слика „Голубарник", прва у низу оних које ће пружити аутентичну визију војвођанског живота са препознатљивом архитектуром и предметима који понегде добијају облике људског тела.     Посебан сегмент Вањековог стваралаштва представља циклус од 36 слика под називом „Пенџери пријатељства", које је уметник посветио својим пријатељима сликарима, историчарима уметности и радницима у култури који су давали допринос настанку и развоју ликовног живота у Зрењанину. 

Своју последњу самосталну изложбу, Тивадар Вањек је имао у Графичком колективу у Београду априла 1981. године, на истом месту на којем се први пут представио публици 1958. године. Слике су по затварању изложбе враћене у Зрењанин, а он је након лечења у Клиничком центру у Љубљани, преминуо 29. маја и сахрањен је 1. јуна 1981.године на Католичком гробљу у Зрењанину.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)