СПОМЕНИК ПРОСЈАКУ ЈУСИ: Симбол толеранције у Сремској Митровици

С. Костић

25. 05. 2021. у 08:11

ПОСЛЕ пет година откако је група грађана из Сремске Митровице покренула иницијативу да се у Сремској Митровици подигне споменик просјаку Јуси, скулптура је коначно завршена и чека се одговор Градске управе где ће бити постављена.

СПОМЕНИК ПРОСЈАКУ ЈУСИ: Симбол толеранције у Сремској Митровици

Фото: С.К.

Несвакидашњи споменик израђен у природној величини висине 152 центиметара, представљаће симбол толеранције овог града.

Ром Јуса, или Шефко Алимановић, био је најпознатији просјак у овом граду, који је дух доброте, толеранције ширио, до пре 13 година када је изненада, тихо, заувек напустио улице града.

- Споменик је настао од средстава које су донирали грађани и то онолико колико је Јуса тражио, данашњих 100 динара. И после пет година Митровчани су успели да прикупе 8.000 евра колико кошта израда споменика - каже један од иницијатора акције Слободан Симић. - Затражили смо дозволу за постављање на три локације, односно на местима где је он стајао у својим активностима. То је шеталиште прекопута парка, поред прве клупе у центру града и код Градске библиотеке.

Митровчани кажу да је Јуса био добар човек, кога су сви волели.

- Мој задатак је био да Јусин локални карактер некако приближим људима, који дођу у град, а не знају ништа о њему. Да имају неку успомену са скулптуром која ће њима бити прихватљива - каже вајар аутор скулптуре Владимир Товић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)