СУБОТИЦА ИТ ЦЕНТАР БАЛКАНА: Град на северу Бачке има потенцијал да постане програмерско средиште региона

Ј. Лемајић

25. 05. 2021. у 07:45

КОЛИКА је потражња за програмерима у Суботици и околини најбоље осликава чињеница да се фирме које се баве овим послом међусобно не сматрају конкуренцијом.

СУБОТИЦА ИТ ЦЕНТАР БАЛКАНА: Град на северу Бачке има потенцијал да постане програмерско средиште региона

Фото: Депоситпфотос

Како би највећи град на северу Бачке боље позиционирали у свету информационих технологија али и привукли младе да се баве овим послом, компаније и образовне установе града основале су пројекат "ИТ Суботица 2030".

Циљ пројекта је да Суботица у наредних десет година постане препознатљив национални и регионални ИТ центар са живом ИТ привредном сценом, али и град који је идеално место за студирање, живот и рад.

- Жеља нам је да овим направимо бољу спрегу за младе, од студирања, праксе, рада и самог живота у Суботици - објашњава Бранимир Гајић, оснивач компаније "Инфостуд".

Како би успели у овој намери, организација "ИТ Суботица 2030" осмислила је програм од пет тачака на којима ће се базирати њихов даљи рад. То су изградња Суботице као ИТ центра са препознатљивом експертизом, "Биг Тикет" - привлачење великих ИТ компаније, мапирање Суботице као конгресни ИТ центар, као и унапређење атрактивности града и здравог животног окружења.

Фото: Ј. Л.

- Експертиза мора да се развија у сарадњи са образовним институцијама, то је првенствено област софтверског инжењерства, област машинског учења чак и вештачке интелигенције. Суботица може да има компетативне предности, јер имамо те врсте образовних профила - додаје Гајић.

Ситуација са короном убрзала је развој ИТ сектора и раст потражње за услугама из ове области.

- У ИТ фирмама има великог простора за запошљавање нових људи. Ми ћемо током лета потписати уговоре о стипендирању троје студената Економског факултета и Више техничке школе, и очекујемо да ћемо кроз ове образовне установе добити квалитетан кадар - истиче Младен Пријић, из компаније "Конкордсофт". - Суботичке ИТ фирме су конкурентне, иако у Новом Саду и Београду постоји уплив страних компанија које дају велике плате, али се надамо да ћемо кроз "Биг Тикет" програм доћи до великих инвестиција које ће Суботицу подићи на један виши ниво.

Фото: Депоситпфотос

ПРОФИЛИ

СУБОТИЦА, уз своју повољну географску локацију, има и услове за квалитетно образовање. У граду и околини има чак 50 одељења техничког образовања, који су веома тражени и које уписују добри ђаци. Ту су и Економски факултет и ВТШ са својим образовним профилима - пословна информатика, дигитални маркетинг и напредна аналитика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)