ШТА ЋЕ НОВАК РЕЋИ НА ОВО : АТП објавио нови начин рачунања бодова листе, Рафа и Роџер подржали

Novosti online

03. 03. 2021. у 15:08

АТП је објавио пакет мера како би подржао играче и турнире током сезоне која је и даље обележена пандемијом коронавируса.

ШТА ЋЕ НОВАК РЕЋИ НА ОВО : АТП објавио нови начин рачунања бодова листе, Рафа и Роџер подржали

Фото архива ВН

У “пакету мера” налазе се решења за наградне фондове турнира серије АТП 250 и АТП 500, али и нешто другачији систем бодовања који ће увести нешто што се зове “Ковид 19 заштићени ранкинг”, који ће омогућити играчима додатну сигурност у тренутним условима.

Прва одлука тиче се наградног фонда на турнирима серије АТП 250 и АТП 500, а то је да ће ниво наградног фонда тих турнира порасти са 50 на 60, односно 80 одсто.

Повећања, која ће моћи да достигну максимум од 5,2 милиона долара, биће финансирана кроз редистрибуцију дела АТП Бонус пула, који је до сада расподељивао између Топ 12 играча на крају сезоне.

Пристанак на ово правило дали су и чланови АТП Савета играча међу којима су Роџер Федерер и Рафаел Надал.

- Наши приходи од турнира су погођени рестрикцијама због продаја карата и тешко је очекивати напредак на том плану пре средине године. Наш фокус је на томе да обезбедимо да Тур настави да подржава што је могуће више играча и зато бих се захвалио најбоље рангираним играчима и Савету играча који су подржали ове мере, које ће побољшати услове за врећу групу играча наредних месеци - каже председник АТП Андреа Гауденци.

Промене у рачунању АТП листе

Када је реч о АТП листи и рангирању, чини се да су у АТП максимално искомпликовали ионако компликовану рачуницу.

Донета је одлука да се и даље продужи систем “најбољих резултата” и то ће важити све до 9. августа 2021. године. Резултати са свих турнира од 4. марта до 5. августа 2019. године, а који се нису одржали у 2020. години, рачунаће се за још 52 недеље, али са 50 одсто. Редукција ће се рачунати све до оригиналног датума када се ти бодови бришу из листе, а играч ће моћи да рачуна на бољи од два резултата са турнира исте категорије.

На пример, играч ће моћи да рачуна или 50 одсто освојених бодова из Мадрида 2019. или на сто одсто бодова освојених на истом турниру 2021. године, у зависности од тога шта је веће, што ће му се рачунати у наредне 52 недеље.

Резултати са турнира у 2020. који су морали да промене позицију у распореду (Кицбил, Хамбург, Рим и Ролан Гарос) ће се такође рачунати у додатне 52 недеље са 50 одсто од њихових оригиналних датума брисања поена и биће поређени са резултатима из 2021. по “Бест оф” логици. Резултати са ових турнира из 2019. се бришу из рачунања у време када је то предвиђено тренутно важећим календаром.

У 2021. сви резултати пре Вимблдона биће рачунати као “најбољи од осталих” турнира. Рачунало се да ће се нормално рачунање по 52-недељном систему бити настављено 16. августа 2021. године на Мастерсу Синсинати, али уколико не буде накнадних промена, то значи да ће се традиционални систем рачунања листе поново вратити на снагу 15. августа 2022.

Одлука да се задржи 50 одсто поена зарађених у 2019. током периода који одговара суспензији игре у 2020. години, омогућава играчима одређену меру сигурности у месецима када су и даље на снази рестрикције путовања.

Додатни протоколи

Као део допуне здравствених и безбедносних мера, АТП је наставио да ради у договору са турнирима како би се обезбедио већи простор за чланове тимова играча и који не улазе у обавезна “два члана плус играч” систем на АТП турнирима.

Додатни чланови тимова имаће право да уз дозволу буду на специфично одређеним локацијама и официјалним хотелима, али све у складу са важећим ковид протоколима.

Коначно, АТП је обезбедио додатних 10.000 долара за сваки АТП турнир или челенџер у 2021. како би се покрили трошкови хотела који су повећани због периода изолације и карантина играча, а све у случају позитивног теста играча и његових блиских контаката. Тако ће играчи и њихови тимови бити поштећени ненаданих додатних трошкова.

(Б92) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)