НОВАКОВА 310. НЕДЕЉА: Од наредног понедељка је рекордер, а сигурно ће стићи бар до коте 317

Ђ. САМОИЛОВИЋ

01. 03. 2021. у 08:00

ДА није било вируса корона и замрзавања АТП листе од скоро пет месеци, ко зна о којој недељи на врху Новака Ђоковића би данас причали.

НОВАКОВА 310. НЕДЕЉА: Од наредног понедељка је рекордер, а сигурно ће стићи бар до коте 317

Foto AP

Међутим, десило се шта се десило, али ни пандемијска верзија тениса није успела да спута Новака у намери да оствари оно о чему машта већ дуго времена - свргавању Роџера Федерера са првог места вечне листе која броји седмице проведене на челу мушког каравана.

Данас ће се српски тенисер у том параметру изједначити са Швајцарцем и започети 310. недељу на врху АТП ранг-листе, док ће се следећег понедељка тај број увећати за један, а Ђоковић постати најбољи икад у наведеној статистичкој категорији.

Оно што је сигурно да ће на истом месту сигурно остати до 19. априла, чиме ће стићи до коте 317. После тога све зависи од опоравка од повреде мишића и учешћа на предстојећим турнирима. Такође, због свега што се десило лане (отказани Мајами и Индијан Велс) и новог рачунања бодова, не мора да брине о одбрани поена све до сезоне на шљаци која стартује у Монте Карлу 11. априла, док је после тога на програму и турнир у Београду.

Дакле, наш тенисер је већ пребринуо један од најбитнијих услова за звање најбољег икад и сада може потпуно да се фокусира на освајање гренд слемова, где је за Федерером и Надалом у заостатку два корака. По мишљењу многих, управо ће број трофеја из Мелбурна, Париза, Лондона и Њујорка понајвише утицати на то ко ће понети титулу највећег у историји тениса, а са тим се делимично слаже и Иван Љубичић, Федереров тренер.

- Несумњиво је да су гренд слем трофеји најважнија ствар, да су они поштено мерило за играча. Ипак, важност тих турнира таква је у последњих 15-20 година, а раније, поготово у даљој прошлости, Аустралијан опен био је мање важан од Рима или Монте Карла - истакао је бивши хрватски ас у разговору за "Тенис магазин Италија" и осврнуо се на ГОАТ полемику

- Моје мишљење је да нема тачног, конкретног одговора. Знате ли колико ми људи каже да мисле да је Роџер "највећи, независно од тога шта се деси"? Нисам сигуран да најуспешнији истовремено значи и највећи. Или да може да буде само једно име у том контексту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)