ОТКАЗИВАЊЕ МАДРИДА ИДЕ У ПРИЛОГ ЂОКОВИЋУ: Рафа не може да престигне Новака

Ђ. Самоиловић

04. 08. 2020. у 20:11

ОТКАЗИВАЊЕ МАДРИДА ИДЕ У ПРИЛОГ ЂОКОВИЋУ: Рафа не може да престигне Новака

Фото: AP Photo/Sakchai Lalit

ОТКАЗИВАЊЕ турнира у Мадриду још један је показатељ да крунасти пипци вируса који је оковао планету и даље далеко сежу у свету тениса.

И док организатори повијених репова већ гледају ка 2021. години, једном играчу ће ипак вероватно бити више жао него осталима. Ради се о Рафаелу Надалу, којем је силом прилика такмичење на отказаном мастерсу била вероватно једина шанса да освоји додатне бодове овог чудног тениског лета.

Пошто је у прошлогодишњем издању турнира у престоници Шпаније учешће завршио у полуфиналу и освојио 360 бодова, у игри је било је додатних 640, са којима би се сигурно приближио Новаку Ђоковићу на првом месту АТП листе. Што се тиче преосталих турнира на којима се очекује да заигра, у Риму и на Ролан Гаросу, Шпанац је прошле године на оба тријумфовао и располаже са максималних 3.000 поена.

Ту је и Ју-Ес опен, на којем је такође славио лане, као и Синсинати на којем није учествовао, али шансе да се нађе у авиону за Америку засада су јако мале. Наравно, Рафа неће ништа губити у случају слабијих резултата због новог система бодовања, али јасно је да је Мадрид био савршена прилика да се трка за прво место додатно зачини. Овако, Ђоковићу ће одбрана првог места бити као лагана вожња по ауто-путу, а предност од 370 бодова коју тренутно има над другопласираним Шпанцем може само да се додатно увећа.

Нешто слабији учинак прошле године на турнирима који ће се по новом распореду играти од краја августа до средине октобра, омогућиће нашем асу да тренутни салдо само додатно подебља.

БОДОВИ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

НОВАК ЂОКОВИЋ

Синсинати 360
Ју-Ес опен 180
Рим 600
Ролан Гарос 720

РАФАЕЛ НАДАЛ

Синсинати -
Ју-Ес опен 2.000
Рим 1.000
Ролан Гарос 2.000

Полуфинале Синсинатија (360 бодова), осмина финала Ју-Ес опена (180), финале Рима (600) и полуфинале Ролан Гароса (720), су резултати које ће најбољи тенисер света покушати да надвиси и осигура челну позицију до краја године. Мада, и ако не буде тако, свакако се бољи резултат рачуна. Наравно, све то пада у воду ако Новак одлучи да прескочи неки од набројаних турнира, мада сви знакови до сада упућују на супротно.

Готово осигурана водећа позиција на АТП листи значи да ће у неком тренутку "пасти" Пит Сампрас са 286 недеља на другом месту листе по броју недеља на врху, пошто Ђоковић за њим заостаје четири корака (282). Ипак, оно што су многи очекивали да се деси ове године, јесте и да српски тенисер са чела смени и Роџера Федерера (310), али такав подухват ће морати да сачека наредну годину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)