ИГРАО ЈЕ ЂОКОВИЋ ЛУДЕ МЕЧЕВЕ, АЛИ ОВАКАВ - НИКАДА! Ни провокатор, ни ветар, ни невероватан сет га нису уздрмали, Србин иде даље!

Новости онлине

31. 05. 2023. у 23:16 >> 23:16

НОВАК Ђоковић је наставио са победама на Ролан Гаросу, али меч против Мартона Фучовича уопште није био онакав какав је Ноле планирао. Нити какав је публика могла да замисли да ће бити.

ИГРАО ЈЕ ЂОКОВИЋ ЛУДЕ МЕЧЕВЕ, АЛИ ОВАКАВ - НИКАДА! Ни провокатор, ни ветар, ни невероватан сет га нису уздрмали, Србин иде даље!

TV Eurosport

Иако је и у сва четири претходна окршаја излазио као победник, српски ас није никада раније играо против овог супарника на шљаци, па је било питање како ће се тај мегдан одвијати, без обзира на то што је било јасно ко је фаворит. А коначан резултат, 7:6(2), 6:0, 6:3 уопште не открива колико је, заправо, био занимљив овај дуел.


И поред доброг Новаковог почетка, а повео је са 3:0 упркос краткотрајним провокацијама једног гледаоца ког је дуг, оштар поглед освајача 22 гренд слем титуле одвратио од намере да настави да се непристојно понаша, све је почело да се неочекивано претвара у драму када је Ђоковић прокоцкао брејк шансу за четири гема разлике. Од тог часа, кренула је тениска трилер прича у којој је било свега и свачега.


Ноле је почео да направи прави више неизнуђених грешака него директних поена, Фучович да све боље користи своје једино велико оружје уз снажан форхенд - "дропшот", док је снажан ветар правио огромне проблеме обојици. Некако се чинило да је за нијансу више штете од изненадних налета ветра иамо Новак, коме је лоптица бежала када би је бацао за сервис (отуда и двострука сервис грешка за брејк Мађара) или када би хтео да "скрати" ударац, а лоптица одједном била понета толико да оде у аут. 


Тако је прва деоница, у којој је одлучивао тај-брејк, а у њему Србин повео са три разлике и онда издржао налет супарника, потрајала антологијских девесет минута


Наредна?


Само 31, јер је Ђоковић искористио велики психички пад ривала да загосподари тереном, а како је притом смањио број сопствених киксева (неизнуђених са 17 на само шест), и не чуди што је Фучовича оставио "на нули".


Последњи "трзај" мађарски тенисер је имао након што је Новак брејком отворио трећу деоницу. Узвратио је Мартон, бољом игром са основне линије успео и да први пут поведе, но радост му је била кратког века: Ноле је "везао" четири освојена гема и, уз неколико истинских мајсторија, а и осмехе у разговору с публиком када је постајало јасно ко ће победити, прошао даље иако је пред крај доживео брејк.


После меча пуног успона и падова, Ђоковићев наредни ривал биће нимало наивни Шпанац.

КРАЈ! Уз брејк у последњем гему, Ђоковић - Фучович 7:6(2), 6:0, 6:3!

5:3 - Брејк за Фучовича! Сервирао је Ноле за победу, но Мађар је уз једну бравуру после "скраћене лопте" Србина - успео да направи мини-преокрет, тиме и закорачи ка брејку, који је и направио. Осмехнуо се, први пут после дуже времена, Фучович, који је пришао на два гема заостатка.

5:2 - Брејк за Ђоковића! Уз мајсторију на мрежи (обострану, али решену у корист Србина), те објашњење публици, уз осмех, да не слави освајање поена док он стварно није готов, Новак је направио можда и одлучујући корак ка победи. Пре 15 минута Фучович је водио са 2:1, после брејка и његове "потврде", сада је скроз друга прича...

4:2 - Одлично! После 24 минута игре у трећем сету, а два и по сата од почетка, Ђоковић је потврдио брејк и стигао до осетне предности. Још два гема га деле од победе.

3:2 - Брејк за Ђоковића! До 30:30 није било јасних назнака коме ће гем припасти, али је онда Ноле сјајном, сјајном дефанзивом натерао ривала да смечује из не баш идеалне позиције, а како је Фучович тада послао лоптицу у аут - изнервирао се и, недуго затим, лако изгубио још један поен. 

Фучович на мечу против Ђоковића на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Најбољи могући одговор Нолета. Освојен сервис гем без изгубљеног поена, а последњи је одигран уз осмехе, јер су се надмудривали на мрежи, где је Ђоковић лобовао супарника, који је супео да врати лоптицу једном, но Србин је увелико преузео иницијативу и Мартона натерао на кикс. 

1:2 - Први пут на мечу Мартон Фучович води. И то заслужено, уз врло добру игру на своје сервисе, а и џентлменски потез Ђоковића на гем-лопту, када је судија желео да провери да ли је баш Мађар стварно погодио линију, а Ноле пришао, обрисао траг лоптице и потврдио да је његов супарник освојио поен.

1:1 - Брејк за Фучовича! Неочекивани проблеми за Србина. Он је био тај који је лоше играо у већем делу "свог" гема, а када је ривал повео са 15:40, десио се и савршен ритерн Мађара, који је тако "вратио" брејк.

1:0 - Брејк за Ђоковића! И то са "нулом! Па, какав је ово меч, шта се то дешава? Сјајан је Ноле, бриљира, док се игра Мађара потпуно распала, али ко је могао да мисли да ће уследити толики "психички лом" Мартона Фучовича после онаквог првог сета...

Детаљ са меча Новак Ђоковић - Мартин Фучовић на централном терену Ролан Гароса / FOTO: Tanjug/AP

6:0 - Сет за Новака Ђоковића! Фантастични српски тенисер је на маестралан начин одиграо другу деоницу после оне антологијске уводне која је трајала чак сат и по. Уз савршену контролу игре у свим гемовима, осим на почетку последњег у коме је губио са 0:30 па направио преокрет, а онда спасио и брејк лопту (после које је изврсно преузеои иницијативу), освајач 22 гренд слем титуле је дошао на сет од тријумфа. Тридесет и један минут је трајао други део меча.

5:0 - брејк Ђоковића! Нестварно... После сат и по оног тениског "лудила", за пола сата у другом сету је пет разлике за Србина. Невероватно. Трећи брејк сјајног Новака, Мартон се готово "не види" уопште на терену.

Мартон Фучович током меча са Новаком Ђоковићем на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - После 17 минута игре, четири разлике за Нолета, који је "потврдио" и други брејк. А званично, ево потврде, онај први сет је трајао тачно сат и по. Каква разлика...

3:0 - брејк Ђоковића! Какав меч! Ноле је почео да меље ривала који је до пре десетак минута деловао као неко ко је способан да му веома "загорча живот" на Ролан Гаросу. Али, за разлику од 3:0 из првог сета, Ђоковић сада толико води уз два брејка предности, али и нове поруке стручном штабу: "Гласније!", пошто не чује речи сарадника.

2:0 - Наставља Ноле боље да игра у другом сегменту меча. Приметно боље. А и Мађару је опао ниво, мора се признати. На моменте би потпуно "отварао" могућности Србину да поентира, а то би Новак користио да изгради већу предност (40:15). Иако би Фучович потом изврсно играо у дефанзиви, то није било довољно да се преузме иницијатива, па је Ђоковић стигао до два разлике.

1:0 - брејк Ђоковића! Слично ономе што се Нолету десило у првој деоници, када је сервирао за освајање уводног сета при вођству од 5:4, сада се десило Фучовичу у незгнодној ситуацији: на 30:30 је направио двоструку сервис грешку. Врло се изнервирао, изгубио одмах и следећи поен, па брејком Србин "отворио" другу деоницу! (После само четири минута. Након маратона који је за нама)

Ноле је имао кратак разговор са судијом после прве деонице. Изгледа да је замерао на брзини објављивања резултата, тј. прилици да се обрати ако му нека одлука није по вољи. Но, било како било, и поред само 13 директних поена, а 18 неизнуђених грешака, у антологијском, сету од малтене сат и по - Ђоковић је изашао као победник. Још "само" два до тријумфа.

Новак Ђоковић у разговору са судијом током меча против Мартона Фучовича на Ролан Гаросу 2023 / TV Eurosport

Сет за Нолета - 7:6(2)! Тај-брејк: Ђоковић је повео са 3:0, а онда је почела велика, велика борба. Мађар је давао све од себе да надокнади пропуштено, успео да једну јако дугу размену, у којој је Ноле бриљирао у одбрани, реши у своју корист, али тај прилазак на 4:2 био је све што је успео. Ђоковић је успео да уз други сервис - издржи све налете и оствари примарни циљ. После чак 87 минута Новак је освојио сет. Осамдесет и седам минута!

6:6! После 77 минута игре - дошло се до тај-брејка. А скоро десет минута је трајао гем на сервисе Мађара, Ноле је пропустио сет лопту... Борба се настаила уз бравуре али и киксеве на обе стране, да би драма достигла врхунац када је слајс ударац Фучовича, уз "подршку" ветра - спустио лоптицу ниско после њеног ударца о тло, па је Ђоковић узаслуд покушао да је врати на другу страну терена. Следећи сервис његов ривал је искористио да коначно успе у својој намери да избори тај-брејк...

Новак Ђоковић у неверици гледа како му лоптица бежи после слајса Мартона Фучовича / TV Eurosport

6:5 - Бучан је, све бучнији Ноле. Није му лако против ривала који мало мање греши од њега (14:9 у неизнуђеним киксевима "води" Ђоковић), ни "против" ветра који баш не да мира... На крају, да је успео да освоји поен за освајање гема, окренуо се ка свом стручном штабу и драо се. Колико се дало разумети, део на српском је био "Не чујем!".

Новак Ђоковић поручује свом тиму да не чује инструкције / TV Eurosport

5:5 - Из грешке у грешку је ишао Ноле, па и не чуди што је чак десет поена у низу на своје сервисе освојио Мартон Фучович и дошао до изједначења. А како се сад далеко чини она шанса за одлазак на два брејка разлике, тј. 4:0... 

5:4 - Брејк Фучовича! - Још један маратонски гем на Нолетове сервисе, још брејк шанси за Фучовича и, још једном, озбиљни налети ветра. Један такав је онемогућио Ђоковића да сервира кад је било најважније, на други покушај при вођству ривала, а то је онда изнедрило двоструку сервис грешку којом је Мађар дошао до првог брејка на мечу. Фучович ће сервирати за изједначење, и то након што је Ноле сервира за освајање сета.

5:3 - Без изгубљеног поена Мађар осваја "свој" гем. Ноле ће сервирати за освајање сета.

5:2 - Нови напет гем! Наставио је Мартон Фучович да "нервира" српског супарника "нападајући" његове сефвисе, а ветар свакако није олакшавао посао Ђоковићу приликом бацања лоптице у вис. Но, иако је семафор показивао 0:40, све три брејк лопте Новак је анулирао и то једну од њих стпљењем, другу нестварном форхенд дијагоналом из дефанзиве, а онда и натеравши супарника на грешку својом конкретнијом игром. Тиме је Ђоковић учврстио самопоуздање, па дугу размену решио у своју корист - стиснувши песницу и, уз узвик, прославивши освајање гема. После 48 минута од почетка меча, води са 5:2.

Новак Ђоковић током меча против Мартона Фучовича на Ролан Гаросу 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:2 - Иако се Ноле трудио да припрети ривалу и новим брејком усмери овај сет ка мирнијој завршници, даље од 40:40 није успео. Пришао је Мађар на два гема заостатка и, у овим тренуцима, игра за нијансу квалитетније.

4:1 - Какав гем! Деловало је све тако идеално када је Ноле на 3:0 имао брејк шансу, а онда су се напрасно у његову игру уселили проблеми. Најпре нервоза што му неки ударци нису "ишли" како је желео, а потом је на своје сервисе дозволио мађарском супарнику да изгради предност од 15:40. Наравно, показао је толико пута током каријере Ђоковић да је способан да се извуче из незгодних ситуација, па је то урадио и на те две брејк лопте ривала, изједначивши за тили час директним поенима. Уследила је потом дуга размена коју је напрасно појачани ветар "упропастио" - када се ствари посматрају из Новаковог угла. Наиме, желео је "скрати" ударац, а ветар је погурао лоптицу - у аут! То је био само почетак мини-драме, јер је још двапут Фучович имао брејк лопте, али на крају ипак Ђоковић освојио гем. И то уз велику, велику неверицу приликом погледа ка небу, те питања "Да ли је могуће?!" (да ветар толико омета нормално играње).

3:1 - Штета! Имао је Ноле нову брејк прилику, али до 4:0 није успео да дође јер је Мађар успео да значајно подигне ниво своје игре после те проблематичне ситуације. Претходно, Ђоковић је извео један фантастичан ритеран, али и један штоп-волеј за уџбенике. Ипак, недовољно за одлазак на четири разлике...

НЕЗГОДНА СИТУАЦИЈА! Сада је дефинитивно постало јасно: Новак Ђоковић на озбиљном искушењу

3:0 - Сјајно се "надовезао" на брејк Ноле. Без изгубљеног поена освојио је сервис гем!

2:0 - Брејк Ђоковића! - Након што је Ноле на 15:30 лоше извео ударац којим је могао да дође до две узастопне брејк лопте, неко је нешто добацио са трибина. Изгледа, провокативно. Ђоковић је тог изгредника гледао 5, 6 секунди...

Ђоковић погледом тражи провокатора / TV Eurosport

Који трен касније, Ноле је успео да дође до брејк лопте, но Фучевичев сервис је ту шансу анулирао. Ипак, већ у следећој размени Мартон је направио велики промашај, омогућио нову брејк прилику Србину, који ју је искористио јер је Фучович врхом рекета послао лоптицу ван терена. Новак није много славио овај одлазак на два разлике, нешто је мрмљао себи у браду гледајући провокатора...

Новак Ђоковић гледа ка особи која му је добацивала / TV Eurosport

1:0 - Врло, врло занимљиво је почео овај дуел. Прва два сервиса натерала су Мађара да лоптице одмах пошаље у аут, а после 30:0, Ђоковић је морао да изведе други почетни ударац, али му ни то није сметало да после врло кратке размене натера супарника на кикс. Но, после једног одличног "дроп шота" Фучовича (коме је Новак аплаудирао због тога), уследио је у следећој размени Ђоковићев лош смеч, па му се уочена повећана агресивност у односу на ону из првог кола - тада није исплатила. А када се на то надовеао Мартонов форхенд-винер, паралелом, дошло се до 40:40. Десила су се потом још два изједначења, након Нолетових долазака до вођства, а онда је Србин успео да "потврди" једно од њих и освоји уводни гем. Теже него што је прижељкивао, али, ипак, заслужено.

20.32 Меч је почео! Ноле сервира први.

20.28 - У току је загревање, после ког ће почети дуел.

20.25 - Ветар се мало примирио, каже са терена "Филип Шатрије" некадашњи тениски ас Џон Мекинро, мада истиче да је терен нешто клизавији него што је очекивао. А то баш није идеално за актере.

20.24 - Ђоковић излаз на терен. У пратњи је девојчице која ће бити задужена за скупљање лоптица код мреже.

Уочи меча

Мађар, који је захтевао од надлежних да Ђоковића протерају са Аустралијан опена "јер се није држао прописа који треба да важе за све", како је то говорио, тренутно је 83. на АТП листи и прижељкује - тријумф. О томе је, уосталом, Фучович на прилично интересантан начин говорио дан пред овај дуел.

А Мартон Фучовић и Ноле су се досад састајали у четири наврата, и... Србин зна само за победе. 

Међутим, њих двојица никада нису играли на шљаци (Новак је победио Мартона на Ју-Ес опену 2019, у Дохи 2019, те 2021. на париском мастерсу, што су турнири који се играју на бетону, односно 2021. на Вимблдону, који се одржава на трави).

У каријери, Фучович добија 51,9% мечева на шљаци (има учинак 40-37), а Ноле чак 79,9% до овог Ролан Гароса (262/66 је имао пре него што је савладао Ковачевића у првом колу).

Ако вас Новак Ђоковић занима, пратите и даље све вести о њему и тенису на спортским страницама портала "Новости". На сасвим сте добром месту.

Бонус видео: Кад се Новак Ђоковић и Данил Медведев сретну на тренингу на Ролан Гаросу

 

БОНУС САДРЖАЈ

Књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РАДОЊИЋ И ИЛИЋ ВРАЋАЈУ ТОРИНО НА ПОБЕДНИЧКИ КОЛОСЕК? Бикови и мастифи играју на мали број голова

РАДОЊИЋ И ИЛИЋ ВРАЋАЈУ ТОРИНО НА ПОБЕДНИЧКИ КОЛОСЕК? "Бикови" и "мастифи" играју на мали број голова

ТОРИНО дочекује Верону у претпоследњој утакмици седмог кола италијанске Серије А. Утакмица је на програму од 18 часова и 30 минута на Олимпијском стадиону у Торину.

02. 10. 2023. у 11:23 >> 11:23

Коментари (6)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми